Naslovna Život Ljubav i veze Struka odgovorila na pitanje može li nivo hidriranosti utjecati na kognitivne funkcije
Struka odgovorila na pitanje može li nivo hidriranosti utjecati na kognitivne funkcije
0

Struka odgovorila na pitanje može li nivo hidriranosti utjecati na kognitivne funkcije

0
Može li prekomjerna hidriranost utjecati na mentalno zdravlje, krucijalno je pitanje novog istraživanja.

Dehidriranost može uzrokovati glavobolju, letargiju, vrtoglavicu i mnoga druga pitanja, ovisno o tome koliko je ozbiljna.

“Kako starimo, naše zalihe vode opadaju zbog smanjenja mišićne mase, naši bubrezi postaju manje učinkovitiji u zadržavanju vode, a hormonalni signali koji pokreću žeđ i motiviraju unos vode postaju ugušeni”, objasnila je doktorica Hilary Bethancourt.

Stariji ljudi također imaju veći rizik od kognitivnih oštećenja. Kako bi izmjerili nivo hidriranosti svakog učesnika, istraživači su u njihovoj krvi pogledali koncentraciju različitih supstanci i jedinjenja, uključujući natrijum, kalijum, glukozu i azot uree.

Svi učesnici su prošli i testove kognitivnih funkcije. Na prvi pogled, istraživači su pronašli povezanost između odgovarajuće hidriranosti i dobrih rezultata u testovima kognitivnih funkcija. Međutim, rezultati su postali manje jasni kada su istraživači prilagodili svoju analizu zbunjujućim faktorima.

“Jednom kada smo izračunali dob, obrazovanje, sate spavanja, nivo fizičke aktivnosti i dijabetesni status i analizirali podatke odvojeno za muškarce i žene, povezanosti s hidratacijskim statusom i unosom vode su smanjene”, kazala je Bethancourt.

Mada je povezanost između nivoa hidriranosti i kognitivnih performansi kod starijih muškaraca ostala misterija, koautor studije, profesor Asher Rosinger, savjetuje da odrasli ne bi trebali rizikovati svoje zdravlje i zanemariti pravilnu hidrataciju.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *