Naslovna Život Porodica Pranje zuba tri puta dnevno smanjuje rizik od zatajenja srca
Pranje zuba tri puta dnevno smanjuje rizik od zatajenja srca
0

Pranje zuba tri puta dnevno smanjuje rizik od zatajenja srca

0

Istraživači su povezali pranje zuba sa smanjenjem rizika od zatajenja srca i atrijske fibrilacije, stanja koje uzrokuje nepravilan rad srca. Smatraju kako češćim pranjem smanjujete količinu bakterija koja “živi” između zuba i desni što sprječava njen ulazak u krvotok.

Južnokorejski naučnici istražili su povezanosti između oralne higijene i srčanih problema analizirajući 161 hiljadu ljudi od 40 do 79 godina. Rutinske medicinske preglede imali su u 2003. i 2004. godini. nakon 10 godina oko šest posto njih je imalo zatajenje srca, a tri posto atrijsku fibrilaciju.

Naučnici tvrde kako pranje zuba tri puta dnevno ili više smanjuje za 12 posto rizik od zatajenja srca i 10 posto od atrijske fibrilacije neovisno od faktora kao što su godište, spol, finansijski status, tjelovježba, konzumiranje alkohola i BMI.

Druge studije pokazale su da loša oralna higijena vodi bakteriju do krvi i uzrokuje upale u tijelu. To povećava rizik od neregularnog rada srca i njegovog zatajenja-
“Proučavali smo veliku grupu dug period što daje jačinu našim otkrićima”, rekao je lider studije dr. Tae-Jin Song sa Evha Womans univerziteta u Seulu.

Istraživanje je objavljeno u evropskom žurnalu Preventivna kardiologija.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *