Naslovna Život Porodica Šta je endometrioza, koji su njeni simptomi i kako se najefikasnije liječi
Šta je endometrioza, koji su njeni simptomi i kako se najefikasnije liječi
0

Šta je endometrioza, koji su njeni simptomi i kako se najefikasnije liječi

0

Jednostavno rečeno, endometrioza je stanje kada tkivo slično onom koje raste unutar materice (endometrijum) raste i razvija se izvan ovog reproduktivnog organa.

U većini slučajeva ovaj rast se događa na i oko organa u karličnoj šupljini, a tkivo u endometriozi djeluje onako kako bi bilo unutar materice: raste, zadebljava i pokušava se proliti zajedno sa svakim menstrualnim ciklusom.

Kod endometrioze tkivo nema načina da napusti tijelo i može izazvati intenzivnu bol i dovesti do drugih komplikacija, uključujući neplodnost. Međutim, nedostatak rasprave o ovoj temi i tabu glavni su razlozi zašto ovo stanje često ostaje nedijagnosticirano, što za oboljelu ženu može biti izuzetno opasno.

Endometrioza može početi otprilike u isto vrijeme kao i menstrualni ciklus što može navesti ženu da pomisli kako je visok intenzitet boli za nju normalan iako je to znak endometrioze ili nekog drugog medicinskog stanja.

Drugi razlog zbog kojeg osoba možda ne može prepoznati simptome endometrioze jeste taj što su oni često ciklični, što znači da se javljaju istodobno s mjesečnicom.

Simptomi endometrioze uglavnom se razvijaju prije 30. godine života i mogu uključivati ​bolne menstrualne grčeve, bol za vrijeme ili nakon seksa, bolnu defekaciju i/ili mokrenje, bol u trbuhu ili donjem dijelu leđa koji mogu trajati tokom cijelog ciklusa i poteškoće pri začeću.

Ukoliko doživite bilo koji od ovih simptoma, uvijek je važno razgovarati s ljekarom, piše Independent.

Još uvijek nije detaljno jasno zašto endometrioza uopće nastaje, ali smatra se da disbalans u proizvodnji estrogena, geni i imunološki sistem igraju ulogu u razvoju ovog stanja.

Postoje dokazi da se endometrioza može prenijeti genetskim putem, što znači da je vjerovatnije da će je žena imati ako je neko iz njene biološke porodice također patio od ovog stanja.

Uz to, neke osobe također će vjerovatnije razviti endometriozu ako se razmnožavaju kasnije tokom života ili ako uopće nisu rađale.

Uglavnom se endometrioza slučajno otkrije i liječi na osnovu simptoma, ali u težim slučajevima dijagnoza endometrioze može se potvrditi jednostavnom laparoskopskim pregledom.

Neplodnost je uobičajena komplikacija endometrioze i može uzrokovati nevolje mnogim ženama, ali često se može izbjeći ako se stanje liječi na vrijeme. Da bi oboljeli imali bolji kvalitet života i preuzeli kontrolu nad svojim bolovima, mora se podići svijest o ovom poremećaju i razgovor o endometriozi učiniti nečim što nije tabu tema.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *