Naslovna Život Kuhinja Kako da riješite problem prekomjernog unosa ugljikohidrata
Kako da riješite problem prekomjernog unosa ugljikohidrata

FOTO: Dreamstime

0

Kako da riješite problem prekomjernog unosa ugljikohidrata

0

Ugljikohidrati su potrebni našem tijelu za energiju. Tačnije, šećeri koji dolaze u formi škroba i celuloze najveći su izvor energije za naše tijelo. Ugljikohidrati su gorivo za naš centralni nervni sistem i mogu imati značajan utjecaj na naše raspoloženje i nivo stresa.

Ugljikohidrati također pokreću serotonin, dopamin i druge endorfine u mozgu, tako da nije čudo ako žudite za slatkom namirnicom kada se osjećate loše. Međutim, ako ne koristite ugljikohidrate pametno, njihova prekomjerna upotreba vam lako može preći u naviku.

U nastavku se nalazi nekoliko savjeta koje donosi Health24 o tome kako možete spriječiti stvaranje ove loše navike.

Birajte “dobre” šećere

Naravno, nisu svi ugljikohidrati loši. Loši ugljikohidrati su jednostavno oni bez hranjivih sastojaka i s visokim udjelom šećera i zasićenih masti (npr. krofne, peciva, kolači i čips). Unos dobrih ugljikohidrata kroz voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice, koji nisu samo prepuni korisnih hranjivih sastojaka, već i sporije oslobađaju energiju, može biti blagotvoran pošto sprečava nagli i veliki pad šećera.

Zamijenite nezdravu zdravom opcijom

Prilikom odabira užine pripazite da ona bude obrok koji uravnotežava zdrave ugljikohidrate, zdrave masti i bjelančevine. Jedite kikiriki puter s krekerima ili kombinirajte voće, orašaste plodove i obični jogurt umjesto čokolade ili čipsa.

Smanjite opći unos šećera

Ukoliko jedete previše šećera, to će rezultirati time da će vam vremenom biti potrebno sve više i više ugljikohidrata da biste dobili energiju pa ćete proporcionalno tome biti primorani jesti još više poslastica. Ukoliko se previše oslanjate na “slatke stvari” kako biste obuzdali žudnju, vrijeme je da promijenite svoje navike.

Ostanite hidrirani

Naša tijela nerijetko žeđ registriraju kao glad. Kada osjetite glad, a znate da ste nedavno jeli, prvo popijte gutljaj vode.

Nemojte gladovati

Ne dozvolite sebi da dugo gladujete, već tokom dana jedite male, ali česte obroke da ne biste postali toliko gladni da posegnete za najbližom nezdravom hranom.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *