Naslovna Život Porodica Urinarna inkontinencija tokom trudnoće je problem o kojem žene rijetko govore
Urinarna inkontinencija tokom trudnoće je problem o kojem žene rijetko govore
0

Urinarna inkontinencija tokom trudnoće je problem o kojem žene rijetko govore

0

Kada ste trudni, dobit ćete savjete mnogih žena koje su već prošle kroz blaženi period, ali curenje mokraće tokom i nakon trudnoće nije nešto o čemu žene često govore.

Puštanje urina prilikom kašljanja, kihanja i smijanja tokom trudnoće uobičajeno je stanje koje se naziva stresna inkontinencija. Razlog zašto se to događa je pritisak koje vaše nerođeno dijete pravi na mišiće dna karlice, uretre i mokraćnog mjehura. Ova vrsta stresne inkontinencije može se nastaviti i nakon što se rodi vaše dijete i trebali biste posjetiti ljekara ako se curenje pojavi nakon šest ili više sedmica od poroda.

Trudnoća, način porođaja i broj djece tokom života žene mogu povećati rizik od inkontinencije.

U nekim slučajevima vaginalni porod i carski rez mogu imati utjecaja na mišiće dna karlice, što može izazvati inkontinenciju i nakon trudnoće pa stoga te žene imaju puno veći rizik od stresne inkontinencije od onih koje nikada nisu rađale.

Gubitak kontrole nad mjehurom poslije trudnoće može biti uzrokovan prolapsom karličnih organa koji se ponekad može dogoditi nakon porođaja. Vaša maternica se zadržava u vašem tijelu pomoću mnoštva mišića, tkiva i ligamenata koji čine dno karlice. Ovi mišići i ligamenti su oslabljeni zbog samog čina porođaja i tokom trudnoće. U nekim slučajevima, posebno tokom teških porođaja, grlić maternice se može spustiti prema dnu vagine i izvršiti pritisak na karlično dno, što dovodi do stresne inkontinencije.

U nekim slučajevima se mokraćni mjehur također može “ulegnuti” i prouzrokovati istezanje otvora materice. To je poznato kao cistocela.

Kada osjetite urinarnu inkontinenciju koja se ne povlači u roku od šest sedmica nakon trudnoće, trebali biste se posavjetovati s ljekarom kako biste mogli razumjeti uzrok inkontinencije te kako biste sami sebi pomogli u određivanju plana liječenja, bilo hirurškog ili nehirurškog, piše Health24.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *