Naslovna Život Kuhinja Kanadski naučnici tvrde da crveno meso nije štetno, mnogi kritičari ne dijele mišljenje
Kanadski naučnici tvrde da crveno meso nije štetno, mnogi kritičari ne dijele mišljenje

FOTO: Pixabay/Ilustracija

0

Kanadski naučnici tvrde da crveno meso nije štetno, mnogi kritičari ne dijele mišljenje

0
Ovo istraživanje koje se ne slaže s onim što tvrdi znatan broj velikih organizacija pohvalili su mnogi stručnjaci, no postoji i znatan dio onih koji smatraju da će javnost biti ugrožena ovim “opasno zadojenim” istraživanjem.

U crveno meso spadaju govedina, janjetina, svinjetina, teletina i divljač – piletina, pačetina i pernata divljač se ne računaju. Prerađeno meso je modificirano kako bi imalo duži rok trajanja ili kako bi mu se promijenio okus, a glavne metode su dimljenje, sušenje te dodavanje soli ili konzervansa. Čisto mljeveno meso se ne računa kao prerađevina, ali slanina, kobasice, hot dog, salame, usoljena govedina, paštete i šunke da.

Međunarodna agencija za istraživanje raka pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svojevremeno je objavila da mesne prerađevine uzorukuju rak. Mnogi stručnjaci upozoravali su da crveno ili prerađeno meso uzrokuje rak debelog crijeva, a sugerisane su i veze sa srčanim bolestima i dijabetesom tipa 2.

Istraživači s univerziteta Dalhousie i McMaster u Kanadi proučavali su iste dokaze koje su istravači ranije proučavali. Oni tvrde da rizici nisu tako vleiki kako se ranije upozoravalo i da nema čvrstih dokaza da su ti rizici stvarni.

“Pravi izbor za većinu ljudi, ali ne za sve, jeste da nastave dosadašnji unos mesa. Ne kažemo da ne postoji rizik, već da postoje dokazi veoma malih garancija za veoma malo smanjenje raka i drugih pogubnih zdravstvenih posljedica kada se smanji unos crvenog mesa”, rekao je jedan od istraživača Bradley Johnston.

Većina stručnjaka istakla je kako je metodologija koju je ovaj tim istraživača koristio temeljita, hvaleći način na koji su prikupljeni i vrednovani rezultati iz dosadašnjih studija širom svijeta. U isto vrijeme, mnogi stručnjaci kritikovali su ovu studiju, a Svjetski fond za istraživanje raka nije prihvatio rezultate ovog istraživanja.

“Poruka koju ljudi moraju čuti je da ne bi trebali konzumirati više od tri porcije crvenog mesa sedmično. Svoj stav potkrepljujemo činjenicom da je iza nas 30 godina naučnog rada i pozivamo ljude da smanje unos crvenog mesa”, rekla je Giota Mitrou, direktorica Svjetskog fonda za istraživanje raka.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *