Naslovna Život Putovanja Najmoćnija električna jegulja na svijetu pronađena u Amazonu
Najmoćnija električna jegulja na svijetu pronađena u Amazonu
0

Najmoćnija električna jegulja na svijetu pronađena u Amazonu

0

Ova otkrića dokaz su, kažu istraživači, o nevjerojatnoj raznolikosti životinjskog svijeta u amazonskoj prašumi. Mnoge vrste koje tu žive još uvijek su nepoznate nauci te ilustruju zašto je toliko važno zaštititi njihova staništa od krčenja šuma, sječe i požara, piše Guardian.

“Uprkos svim ljudskim utjecajima na amazonsku prašumu u poslednjih 50 godina, još uvijek otkrivamo džinovske ribe poput dvije nove vrste električnih jegulja”, rekao je zoolog i glavni istraživač David de Santana.

Foto: David de Santana

Foto: David de Santana

 

Ovo istraživanje ukazuje na to da ogromna količina žiotinjskih vrsta čeka da bude otkrivena u amazonskoj prašumi, od kojih mnoge mogu pomoći pri liječenju bolesti ili inspirisati tehnološke inovacije.

Električna jegulja, koja je svojevrsna riba, inspirisala je dizajn prve električne baterije.

Stoljećima se vjerovalo da u cijeloj regiji postoji jedna vrsta jegulja poznata kao Velika Amazonija, a obuhvatala je dijelove zemalja uključujući Brazil, Surinam i Gvajanu. Međutim, tokom istraživanja električnih jegulja radi boljeg razumijevanja ovih životinja, de Santana i njegov tim naišli su na najmoćnije jegulje na svijetu.

(Klix)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *