Naslovna Život Putovanja Bosanac Ali Ahmović osvojio najviši afrički vrh Kilimandžaro
Bosanac Ali Ahmović osvojio najviši afrički vrh Kilimandžaro
0

Bosanac Ali Ahmović osvojio najviši afrički vrh Kilimandžaro

0
Ali Ahmović, koji je 2000. godine rođen u Londonu, itekako je povezan s Bosnom i Hercegovinom i Sarajevom, odakle su njegovi roditelji. Tu povezanost želio je iskazati kada je osvojio vrh Kilimandžara, tako što je razvio zastavu Bosne i Hercegovine.

“Penjali smo se od 29. augusta do 3. septembra. Dan kada smo došli do vrha smo spavali manje od 45 minuta. Trebalo je da se probudimo u 23:00. Do vrha smo tek stigli oko 08:30 ujutro”, kazao nam je Ali Ahmović.

Ovaj britanski državljanin bosanskohercegovačkih korijena je, prema sopstvenim priznanjima, zaljubljenik u Sarajevo, gdje ima dosta prijatelja i gdje rado dolazi kada mu to studentske obaveze dozvoljavaju.

Na vrh Kilimandžara se uputio s grupom od 38 ljudi, od kojih se nekolicina vratila zbog visinske bolesti. Ekspediciju je organizovala humanitarna organizacija Dig Deep prikupivši blizu 100 hiljada funti u humanitarne svrhe za djecu u Keniji.

Dig Deep djeluje u dijelu Kenije gdje osam od deset ljudi, u prosjeku, nema pristup čistoj vodi i sanitarijama. Većinu ekspedicije činili su studenti engleskih i škotskih fakulteta, koji su u posljednjoj godini trebali da skupe 3.000 funti po osobi za ovu organizaciju.

“Njihova misija je da obrazuju djecu u Keniji, da im omoguće pristup čistoj vodi, uz izgradnju modernih toaleta”, kazao je Ali Ahmović.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *