Naslovna Život Putovanja Paru iz Francuske prijeti zatvor zbog krađe pijeska s plaže na Sardiniji
Paru iz Francuske prijeti zatvor zbog krađe pijeska s plaže na Sardiniji
0

Paru iz Francuske prijeti zatvor zbog krađe pijeska s plaže na Sardiniji

0

Jedan par iz Francuske se suočava s nekoliko godina zatvora zato što je “ukrao” gotovo 40 kilograma pijeska sa Sardinije, italijanskog ostrva poznatog po svojim slikovitim plažama.

Ovi neobični “lopovi” rekli su policiji da su željeli odnijeti pijesak kući jer ga žele zadržati kao suvenir, prenijeli su u ponedjeljak italijanski mediji.

Prema italijanskom listu Corriere della Sera, dva francuska državljanina nasula su pijesak s plaže na jugu Sardinije u 14 plastičnih boca i stavila ih u prtljažnik svog SUV-a. Par je želio pijesak odnijeti kući kao uspomenu na odmor, ali su uhvaćeni na trajektu do Toulona ​​u Francuskoj.

Par je optužen za krađu s javne plaže i sada se suočava s kaznom zatvora između jedne i šest godina, navodi se u izvještaju.

Krađa pijeska sve je veća briga na Sardiniji, a sve više turista boce s pijeskom prodaju na internetu, prenosi BBC.

“Pješčane plaže jedna su od glavnih atrakcija Sardinije. Međutim, postoje dvije prijetnje za ovu prirodnu ljepotu. Jedna je zbog erozije, koja je dijelom prirodna, a dijelom je uzrokovana povećanjem razine mora zbog klimatskih promjena, dok je druga prijetnja krađa pijeska”, rekao je lokalni naučnik za životnu sredinu za BBC.

Zakon u Italiji iz 2017. godine učinio je trgovinu pijeskom, šljunkom i školjkama nezakonitom i kažnjivom novčanom kaznom do 3.300 dolara ili kaznom zatvora.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *