Naslovna Život Ljubimac Ksilitol, jedna od najzastupljenijih zamjena za šećer, može biti smrtonosan za kućne ljubmice
Ksilitol, jedna od najzastupljenijih zamjena za šećer, može biti smrtonosan za kućne ljubmice
0

Ksilitol, jedna od najzastupljenijih zamjena za šećer, može biti smrtonosan za kućne ljubmice

0

Ksilitol je prisutan u mnogim proizvodima, a Centar za veterinarsku medicinu FDA je primio brojne izvještaje u proteklih nekoliko godina o trovanju pasa ksilitolom.

Najnoviji prijavljeni slučaj uključivao je trovanje sladoledom bez šećera, izjavio je veterinar FDA dr. Martine Hartogensis.

Ostali proizvodi koji mogu sadržavati ksilitol uključuju žvakaće gume bez šećera, tvrde bombone, neke pekarske proizvode, deserte bez šećera, sirup za kašalj, vodicu za ispiranje usta, pastu za zube, lijekove te dijetetske dodatke.

Kada psi pojedu nešto što sadrži ksilitol, zaslađivač se brzo apsorbira u krvotok i može izazvati talas inzulina iz pankreasa. To može dovesti do brzog, ozbiljnog pada nivoa šećera u krvi koji može biti opasan po život ljubimca, prema FDA.

Simptomi trovanja ksilitolom kod pasa uključuju povraćanje, smanjenu aktivnost, slabost, posrtanje, nedostatak koordinacije, kolabiranje i napade.

Ukoliko mislite da je vaš pas pojeo ksilitol, odmah ga odnesite veterinaru, savjetuje Hartogensis.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste smanjili rizik od toga da će vaš pas doći u kontaktu s ksilitolom, piše Health24.

“Provjerite oznaku za ksilitol na listi sastojaka proizvoda, posebno onih koji se reklamiraju kao bez šećera ili s niskom koncentracijom šećera. Ako proizvod sadrži ksilitol, pobrinite se da vaš ljubimac ne dođe do njega”, kaže Hartogensis.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *