Naslovna Život Kuhinja Naučnici iz Teksasa otkrili zašto nas kafa tjera na odlazak u toalet
Naučnici iz Teksasa otkrili zašto nas kafa tjera na odlazak u toalet
0

Naučnici iz Teksasa otkrili zašto nas kafa tjera na odlazak u toalet

0

Teksaški naučnici nedavno su otkrili kako kofein nije jedini odgovoran za česte odlaske u toalet, a istraživanje su vršili na štakorima kojima su davali beskofeinsku kafu, ali i kafu sa kofeinom, te provjeravali razlike učinaka, prenosi Sprudge.

Štakori inače imaju fiziologiju koja umnogome sliči ljudskoj, te su naučnici zaključili kako će ljudi, kao i štakori, odlaziti u toalet bez obzira na to koju vrstu kafe budu popili. Dali su im obje vrste kafe i mobilnost njihovih crijeva se u oba slučaja povećala.

Glavni autor studije Xuan-Zhen Shi kazao je kako su štakori nakon kafe morali obavljati nuždu, te i kako se broj bakterija u njihovom izmetu smanjio.

Uz to su utvrdili kako su za laksativno djelovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva, te da viša razina želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući hlorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog takta.

Konzumiranje kafe povećava količinu probavnog hormona gastrina, koji opušta mišiće analnog otvora. Tada se povećava nivo kolecistokinina, koji oslobađa enzime žuči i reguliše pražnjenje crijeva.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *