Naslovna Život Porodica Na šta sve treba obratiti pažnju nakon trudnoće i poroda
Na šta sve treba obratiti pažnju nakon trudnoće i poroda
0

Na šta sve treba obratiti pažnju nakon trudnoće i poroda

0

Mnogo priručnika govori o tome šta raditi prije i tokom trudnoće, ali ono što je važno jeste i period nakon poroda. Upravo zato postoji niz stvari na koje treba obratiti pažnju, a koje se ne spominju tako često.

Adekvatna njega i higijena nakon poroda su jako važni za zdravlje majke, ali i za to da se novopečena mama dobro osjeća u vlastitoj koži. Kako se tijelo mijenja tokom trudnoće, isto tako nakon porođaja dolazi do hormonalnih promjena, te je higijena tada od iznimne važnosti.

Vrlo je važno koristiti pamučne higijenske uloške ili vatu, a izbjegavati plastificirane. Površina uloška ne bi trebala biti sintetička, najbolje bi bilo koristiti uloške od vate s mrežicom preko. Obavezno ih treba mijenjati što češće.

Genitalno područje je potrebno prati preparatima za intimnu njegu s blago kiselim Ph vrijednostima, ali se također može koristiti i baby sapun.

Ne preporučuje se dugo sjedenje, a kretanje je jako važno zbog probavnog sistema i dobre cirkulacije. Redovna stolica bez naprezanja kao i redovno pražnjenje mjehura također spadaju na listu bitnih stvari.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *