Naslovna Život Kuhinja Kako da se razbudite bez “doze” kofeina
Kako da se razbudite bez “doze” kofeina
0

Kako da se razbudite bez “doze” kofeina

0

Čak i poslije čitave noći dobrog, zdravog sna, ustajanje i razbuđivanje može da bude problem. 

Ali, ako biste da uradite nešto dobro za svoje zdravlje, ne bi bilo loše da poneku kafu i preskočite. Ovi trikovi trebalo bi da vam pomognu da “pregurate dan”, održe vam nivo energije i razbude vas bez (suviše) kofeina. IFLScience donosi nekoliko naučno dokazanih metoda koje će vas “razdrmati”.

Istegnite se

Lezite na leđa, a šake stavite ispod zadnjice. Grudi i ramena izbacite što više možete prema gore, kako biste lagano istegli leđa. Jutarnja gimnastika je super, a ova vježba će brzo stimulisati čitav organizam.

Jedite voće

Jabuke sadrže prirodni šećer koji će stabilizovati nivo šećera u krvi i dati  neophodnu energiju da započnete dan. Drugo voće, kao na primjer banane i pomorandže imaju isti efekat. Ali, ne zaboravite da bi doručak trebalo da sadrži i proteine, da biste duže bili siti i imali više energije.

Izađite na svjež vazduh

Jutarnja šetnja je prilično efikasan način da se razbudite – svjež vazduh umanjuje posljedice stresa, a jutarnje sunce, ako ga ima, popraviće vam raspoloženje.

Hladan tuš

Malo hladnija voda od one na kakvu ste navikli će vam pomoći da se za “sekund” razbudite. Ako hladan tuš ne možete da podnesete, umijte se hladnom vodom, efekat će biti sličan.

Skuvajte čaj umesto kafe

Ako, ipak, uživate u jutarnjem ritualu ispijanja kafe i prija vam topli napitak, pokušajte da ujutru pijete čaj. I ovaj napitak sadrži kofein, mada u znatno manjoj količini, a pritom dobro utiče na imunitet i krvni pritisak.

Napravite listu “jutarnje muzike”

Izdvojite nekoliko svojih omiljenih pjesama i pustite ih ujutru kada ustanete – sigurno će vam pomoći da novi dan započnete lijepo raspoloženi i puni energije.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *