Naslovna Preporuka Četiri srušena objekta iznad Sjeverne Amerike
Četiri srušena objekta iznad Sjeverne Amerike
0

Četiri srušena objekta iznad Sjeverne Amerike

0

Obaranje golemog kineskog balona uz obalu SAD-a, praćeno obaranjem dva manja objekta iznad Aljaske i Kanade te još jednog iznad Michigana u nedjelju izazvalo je zabrinutost za sigurnost Sjeverne Amerike i dodatno zateglo odnose s Kinom.

Priča počinje krajem januara, kada je divovski kineski balon, za koji su američki dužnosnici rekli da je balon za nadzor, lebdio danima američkim nebom prije nego što ga je 4. februara oborio avion F-22 u blizini obale Južne Karoline.

Kina je insistirala na tome da balon provodi istraživanja o vremenskim prilikama.

Pentagon je rekao da je balon imao gondolu veličine tri autobusa koja je bila teška više od tone, da je bio opremljen s više antena i da je imao dovoljno velike solarne ploče za napajanje nekoliko senzora za prikupljanje obavještajnih podataka.

Zatim su u petak, 10. februara, američki borbeni avioni oborili još jedan objekt u blizini sjeverne Aljaske, rekla je vojska, dodajući da je to bilo “unutar američkog suverenog zračnog prostora iznad američkih teritorijalnih voda”. Nedostajao mu je bilo kakav sistem pogona ili kontrole, rekli su dužnosnici.

U subotu je američki avion F-22, po naredbi SAD-a i Kanade, oborio “zračni objekt na velikim visinama” iznad kanadskog središnjeg teritorija Yukona, oko 100 milja (160 km) od američke granice, rekavši da predstavlja prijetnju civilima let. Kanada ga je opisala kao cilindričnog i manjeg od početnog balona. Kanadska ministrica odbrane Anita Anand nije željela nagađati je li potječe iz Kine.

Dužnosnici su drugi i treći objekt opisali kao veličine Volkswagenove Bube.

U nedjelju je američki predsjednik Joe Biden naredio američkim ratnim avionima da obore neidentificirani objekt iznad jezera Huron u Michiganu.

Objekt je opisan kao osmerougaona struktura s žicama koje vise s njega i nije se smatralo vojnom prijetnjom bilo čemu na zemlji, ali je mogao predstavljati opasnost za civilnu avijaciju jer je letio na oko 6.000 metara rekao je dužnosnik.

Vođa većine u američkom Senatu Charles Schumer, kojeg je Bidenova administracija informisala nakon incidenta oko Yukona, rekao je u nedjelju prije incidenta na jezeru Huron da su prethodna dva objekta vjerojatno bili baloni, “ali mnogo manji od prvog”, oba su letjeli na oko 12.000 metara. Samo je prvi predmet do sada pripisan Pekingu.

Američki vojni komandant zadužen za zračni prostor Glen Vanherck rekao je u nedjelju da ne može utvrditi kako su posljednja tri objekta oborena u posljednja tri dana ostala u zraku, dodajući da ih ne naziva balonima s razlogom.

Što je pronađeno?

Vojni timovi koji rade iz aviona, brodova i mini podmornica pretražuju plitke vode kod Južne Karoline u potrazi za prvim objektom, a vojne slike pokazuju izvlačenje velikog komada balona. Federalni istražni ured preuzima ostatke radi analize.

Operacije izvlačenja drugog objekta nastavljaju se na morskom ledu u blizini Deadhorsea na Aljasci. “Arktički vremenski uvjeti, uključujući hladan vjetar, snijeg i ograničenu dnevnu svjetlost, igraju ulogu”, rekla je vojska.

Timovi za izvlačenje uz podršku kanadskog patrolnog aviona CP-140 traže ostatke trećeg objekta u Yukonu, rekao je Anand u subotu.

Pentagon je rekao da FBI blisko surađuje s kanadskom policijom.

Očekuje se da će američko vojno osoblje opremljeno specijalnom ronilačkom opremom dizajniranom za ekstremno hladne vode jezera Huron u Michiganu biti brzo raspoređeno u potragu za dijelovima uništenog četvrtog objekta.

Zašto sada toliko objekata?

Sjedinjene Države su rekle da su baloni dio “flote” koja se protegla na pet kontinenata. Neki analitičari kažu da bi to mogao biti početak velikog kineskog nadzora usmjerenog na strane vojne kapacitete prije mogućih akutnih napetosti oko Tajvana u narednim godinama.

Analitičari kažu da američke i kanadske obavještajne službe neprestano primaju goleme količine neobrađenih podataka i da su neke općenito pregledale kako bi se usredotočile na prijetnju od nadolazećih projektila, a ne sporih objekata poput balona.

“Sada ih, naravno, tražimo. Tako da mislim da vjerojatno pronalazimo još stvari”, rekao je Jim Himes, vodeći demokrat u obavještajnom odboru Zastupničkog doma, za NBC.

Pentagon je rekao da pomnije proučava radar od otkrića balona.

Dužnosnici su rekli da se sada zna da su tri balona nakratko preletjela teritorij SAD-a tokom administracije Donalda Trumpa u to vrijeme nisu otkriveni i jedan ranije tokom Bidenova mandata.

Kakav je utjecaj na američko-kineske veze?

SAD odustale su od posjeta američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Kini, čiji je cilj bio stabilizirati ozbiljno zategnute odnose, te su sankcionisale šest kineskih kompanija za koje se vjeruje da podupiru programe vojnih špijunskih balona.

Peking je osudio obaranje prvog balona, rekavši da je time “ozbiljno prekršena međunarodna praksa”. Zadržalo je pravo “korištenja potrebnih sredstava za rješavanje sličnih situacija”.

Kinezi nisu reagirali na posljednja obaranja, prenosi The Guardian.

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *