Naslovna Tehno Nauka Da li će litijske baterije postati prošlost?
Da li će litijske baterije postati prošlost?

Da li će litijske baterije postati prošlost?

0

Moguća jeftina, ali učinkovitija alternativa za litij u proizvodnji baterija mogla bi biti morska so. Baterije od morske soli imaju četiri puta veći kapacitet nego baterije od litija.

Istraživači su već razvili takvu bateriju koja je napravljena od natrij-sumpora. Riječ je o hemijskom jedinjenju koji se može preraditi iz morske vode. Takva baterija ne samo da je jeftinija, već je i ekološki prihvatljivija od postojećih baterija.

Glavni istraživač Shenglong Zhao s Univerziteta u Sidneyju smatra da bi ova baterija mogla biti prekretnica u obnovljivim izvorima energije. Međutim, kako je ukazao, postoji nekoliko finansijskih prepreka za razvoj baterija od morske soli.

Značaj baterija

S obzirom da je planeta sve toplija, sve je veća potreba za prelazak na obnovljive izvore energije, kao što su vjetar i Sunce. No, s obzirom na to da obnovljivi izvori energije nisu toliko konzistentni, postoji potreba za čuvanje, skladištenje energije, a za šta se koriste i baterije.

Mnoge trenutno dostupne baterije napravljene su od rijetkih metala, kao što su litij, grafit i kobalt. Da bi Evropska unija postigla klimatsku neutralnost, do 2030. morat će trošiti 18 puta više litija, a do 2050. skoro 60 puta više.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je u septembru ove godine izjavila da će litij i rijetki metali uskoro biti jednako važni kao i nafta i plin. Međutim, ti metali imaju svoju cijenu. Eksploatacija litija za posljedicu može imati nestašicu vode, uništenje biodiverziteta, uništenje ekosistema i zagađenje zemljišta. Osim toga, eksploatacija je vrlo skupa. Zbog toga se očekuje da bi baterije od morske soli mogle biti alternativa.

Kakve su to baterije od morske soli

Ove baterije nisu nešto sasvim novo. Kao koncept postoje već 50 godina, ali nisu bile dostojna alternativa zbog kratkog perioda upotrebljivosti. No, baterije od morske soli koje se sada razvijaju su drugačije.

Istraživači su izmijenili elektrode kako bi poboljšali reaktivnost sumpora – ključnog elementa za kapacitet skladištenja energije. Rezultat toga jeste baterija sa “super visokim kapacitetom i ultra dugim vijekom trajanja na sobnoj temperaturi”, obrazložili su istraživači Univerziteta u Sindeyju. S obzirom na to da je morska so sveprisutna, baterija od morske soli bi mogla biti isplativa alternativa litij-jonskim baterijama.

“Kada Sunce ne sija i kada vjetar ne pušte, potrebna su nam visokokvalitetna rješenja za skladištenje energije koja nisu na štetu Zemlje i koja su lako dostupna na lokalnom i regionalnom nivou”, ukazao je profesor Zhao.

Prema njegovim riječima, korištenje sveprisutnih resursa garantuje veću energetsku sigurnost i omogućava većem broju država da krenu ka dekarbonizaciji. Namjera istraživača je da poboljšaju i komercijaliziraju bateriju od morske soli, piše Euronews.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *