Naslovna Vijesti Svijet Vijeće UN-a za ljudska prava zakazalo hitan sastanak na temu gušenja protesta u Iranu
Vijeće UN-a za ljudska prava zakazalo hitan sastanak na temu gušenja protesta u Iranu
0

Vijeće UN-a za ljudska prava zakazalo hitan sastanak na temu gušenja protesta u Iranu

0

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda održat će hitan sastanak ove sedmice na kojem će razmotriti pokretanje međunarodne istrage o smrtonosnom gušenju masovnih protesta koji potresaju Iran, prenosi AFP.

Vijeće UN-a za ljudska prava trebalo bi u četvrtak da bude domaćin posebne sjednice o “pogoršanoj situaciji ljudskih prava u Iranu”, na zahtjev Njemačke i Islanda.

Sastanak se događa nakon dva mjeseca protesta u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini, nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja žena u zemlji zasnovanih na islamskom šerijatskom zakonu.

Najmanje 378 ljudi, uključujući 47 djece, ubijeno je u obračunu vlasti sa demonstratima od smrti Mahse Amini, prema podacima norveške organizacije Iran Human Rights (IHR).

Demonstracije su se proširile širom zemlje i prerasle u široki pokret protiv teokratije koja vlada Iranom od pada šaha 1979. godine.

Hiljade mirnih demonstranata je također uhapšeno, prema ekspertima UN-a za prava, uključujući mnoge žene, djecu i novinare, a šest osoba je do sada osuđeno na smrtne kazne zbog demonstracija.

(Dnevni avaz)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *