Naslovna Vijesti Svijet Zelenski pred UN-om: Zašto je ruska vojska opsjednuta kastracijom ljudi?
Zelenski pred UN-om: Zašto je ruska vojska opsjednuta kastracijom ljudi?
0

Zelenski pred UN-om: Zašto je ruska vojska opsjednuta kastracijom ljudi?

0

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u jučerašnjem (21. septembar) u obraćanju videolinkom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija ponovo pozvao da se Rusija kazni zbog agresije na njegovu državu te je istakao jedan detalj.

Predložio je formiranje posebnog suda koji će procesuirati one koji su počinile ratne zločine te je i dalje mišljenja da se mir može postići tako što će druge zemlje više vojno podržati Ukrajinu i kazniti Rusiju.

Zelenski je optužio Rusiju da je ratom, koji je nazvao “ilegalnim”, uzrokovala katastrofalne posljedice. Za njega je poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina na mobilizaciju 300.000 vojnih rezervista pokazatelj da Rusija ne misli ozbiljno kada govori o mirovnim pregovorima. Dio Rusa je nezadovoljan zbog poziva na mobilizaciju, a to nezadovoljstvo su iskazali protestima.

Predsjednik Ukrajine je osudio namjeru Rusije da u okupiranim područjima organizuje referendum na kojem će se izjašnjavati o tome da li da te ukrajinske teritorije postanu dijelom susjedne države.

Izjavio je da je u gradu Izjumu, na sjeveroistoku zemlje, pronađeno novih 445 grobnica, i to nakon što su ukrajinske snage oslobodile ovaj grad. Istakao je da je u jednoj od grobnica pronađen muškarac koji je kastriran, a potom ubijen.

“Zašto je ruska vojska toliko opsjednuta kastracijom”, pitao se Zelenski.

Kako je objavio BBC, 15 puta je pozvao na kažnjavanje Rusije te su mu prisutni na Generalnoj skupštini UN-a više puta aplaudirali. Također je pozvao i na to da se zaštite životi njegovih sunarodnjaka i da se poštuju međunarodno priznate granice Ukrajine. Osudio je odluku sedam država koje su bile protiv da se obrati videolinkom i kritikovao je one države koje su neutralne u ratu.

Ukrajina i Rusija su u međuvremenu napravile veliku razmjenu ratnih zatvorenika – 215 boraca je pušteno u Ukrajinu, među kojima je 10 stranaca, dok je Rusija primila 55 vojnika i proruskog političara Viktora Medvedčuka koji je u Ukrajini optužen za izdaju.

Nešto kasnije poslije obraćanja Zelenskog, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell je najavio dodatne sankcije Rusiji. Prema njegovim riječima, bit će sankcionisani pojedinci, kao i pojedini ekonomski sektori, prenosi BBC.

(Klix.ba)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *