Naslovna Vijesti Svijet Sjedinjene Američke Države su i dalje spremne na dijalog s Iranom
Sjedinjene Američke Države su i dalje spremne na dijalog s Iranom
0

Sjedinjene Američke Države su i dalje spremne na dijalog s Iranom

0

Sjedinjene Američke Države su i dalje spremne na dijalog s Iranom u cilju spašavanja međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, saopćilo je američko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Jasno smo stavili do znanja da je SAD spreman za sastanak sa Iranom“ o sporazumu, rekao je glasnogovornik ovog ministarstva Ned Price, prenosi AFP.

Iranske vlasti ocijenile su u nedjelju navečer da nije “prikladno vrijeme“ za neformalni sastanak o međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu koji je predložila Evropska unije, a na kojem bi učestvovao i SAD.

Evropska unija je nedavno predložila neformalni sastanak Irana i SAD-a, a načelno ga je prihvatila administracija američkog predsjednika Joea Bidena.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je 2018. godine SAD iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Teheran kao odgovor počeo zanemarivati svoje obaveze prema sporazumu.

Iran insistira na ukidanju američkih sankcija, dok Biden želi najprije da se Iran vrati poštivanju obaveza prema sporazumu prije razgovora o povratku SAD-a nuklearnom sporazumu.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i “grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) te Njemačka, kao potpisnica u ime EU-a.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *