Naslovna Vijesti Svijet Cavusoglu: Francuska treba uputiti izvinjenje Turskoj
Cavusoglu: Francuska treba uputiti izvinjenje Turskoj
0

Cavusoglu: Francuska treba uputiti izvinjenje Turskoj

0

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak kako Ankara očekuje od Francuske da uputi izvinjenje nakon incidenta između turskih i francuskih ratnih brodova na Mediteranu, koji je nagnao Pariz da traži istragu NATO-a.

Odnosi između dvije NATO saveznice pogoršali su se zbog libijskog sukoba, u kome Turska podržava međunarodno priznatu vladu i optužuje Pariz za podršku snagama Khaalife Haftara s istoka zemlje koje su pokušale osvojiti prijestonocu Tripoli.

Francuska negira da podržava Haftarovu ofanzivu na prijestonicu i optužila je turske ratne brodove za agresivno ponašanje prema njenom ratnom brodu koji je pokušao izvršiti inspekciju turskog broda u junu za koji je sumnjala da krši embargo UN-a na oružje Libiji.

– Francuska bi trebala uputiti izvinjenje umjesto da se konfrontira s Turskom davanjem pogrešne informacije. Francuska podržava pogrešnu stranu u Libiji – izjavio je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Berlinu.

Libija je podijeljena u 2014. između suparničkih frakcija u Tripoliju, sjedištu međunarodno priznate Vlade nacionalne sloge (GNA), i one na istoku zemlje, gdje dominira Haftarova Libijska narodna armija (LNA).

Cavusoglu se obratio novinarima u Berlinu zajedno s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom, koji je pozvao na „konstruktivni dijalog“ na razriješenju razlika između Francuske i Turske, i apelovao je da se zaraćene strane vrate pregovorima o primirju u Libiji.

– Trenutno bismo voljeli da te zemlje koje imaju ogroman uticaj među jednim od dva konfliktna aktera podstaknu svoje štićenike da se vrate za pregovarački stol – kazao je šef njemačke diplomatije, prenosi Reuters.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *