Naslovna Vijesti Svijet Američki Senat usvojio paket ekonomske pomoći zbog koronavirusa
Američki Senat usvojio paket ekonomske pomoći zbog koronavirusa
0

Američki Senat usvojio paket ekonomske pomoći zbog koronavirusa

0

Američki Senat jednoglasno je podržao prijedlog zakona od dva trilona dolara ( dvije hiljade milijardi) koji je namijenjen pomaganju nezaposlenim radnicima i industrijama pogođenim epidemijom koronavirusa, kao i osiguravanju milijardi dolara za kupovinu hitno potrebne medicinske opreme.

Nakon pregovora, duboko podijeljeni Senat sastao se i usvojio prijedlog sa 96 glasova za i bez ijednog glasa protiv, prenosi Reuters.

Prijedlog zakona će u petak biti na glasanju Zastupničkog doma, nakon čega da bi stupio na snagu treba da ga potpiše američki predsjednik Donald Trump.

“Odmah ću to potpisati”, rekao je Trump u srijedu novinarima.

Paket ekonomske pomoći, najveći do sada usvojen u Kongresu, predviđa fond od 500 milijardi dolara za ugroženu industriju i slična suma novca od koje će milionima američkih domaćinstava direktno biti uplaćeno do 3.000 dolara.

Zakonom će se također osigurati 350 milijardi dolara za kredite za male poduzetnike, 250 milijardi dolara za proširenu pomoć za nezaposlene i najmanje 100 milijardi dolara za bolnice i druge zdravstvene sisteme.

Namjera ovog paketa je da pomogne privredi gotovinom, nastojeći zaustaviti negativni uticaj sve jače epidemije od koje je u SAD-u umrlo više od 900 ljudi, a zaraženo je najmanje 60.000.

Samo dvije druge države, Kina i Italija, imaju više slučajeva koronavirusa, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da će Sjedinjene Države izgledati kao epicentar globalne pandemije koronavirusa.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *