Naslovna Vijesti Svijet Nema pravne osnove da Grčka obustavi prijem zahtjeva za azil
Nema pravne osnove da Grčka obustavi prijem zahtjeva za azil
0

Nema pravne osnove da Grčka obustavi prijem zahtjeva za azil

0

Ured visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih naroda (OHCHR) je saopćio u petak da Grčka nema pravo da obustavi prijem zahtjeva za azil.

Liz Throssell, glasnogovornica OHCHR-a, kazala je novinarima u Ženevi da takav postupak nema nikakvo uporište u međunarodnom pravu.

“Prema međunarodnom izbjegličkom pravu, obustava postupka traženja azila nema pravnu osnovu”, rekla je Throssell, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istakla je također kako pomno prate sva dešavanja na tursko-grčkoj granici u vezi s migrantima.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis izjavio je 1. marta da njegova zemlja u narednih mjesec dana više neće prihvatati zahtjeve za azil nakon dvodnevnih sukoba između granične policije i više hiljada ljudi koji pokušavaju da iz Turske uđu u Evropsku uniju.

Visoki Komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) 2. marta je također saopćio da Grčka nema pravo da obustavi prijem zahtjeva za azil.

“Veoma je bitno da se vlasti uzdrže od bilo kakvih regulativa kojim bi povećali patnje ugroženih. Sve države imaju pravo na kontrolu svojih granica i rješavanje pitanja neregularnog kretanja, ali istovremeno treba da se uzdrže od upotrebe pretjerane ili neproporcionalne sile, te da održe sisteme za prijem zahtjeva za azil”, navodi se u saopćenju UNHCR-a te se dodaje da ni u međunarodnom ni u pravu EU nema pravnog osnova za suspenziju prijema zahtjeva za azil.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *