Naslovna Vijesti Svijet Lideri zemalja članica EU-a i dalje bez dogovora o budžetu
Lideri zemalja članica EU-a i dalje bez dogovora o budžetu
0

Lideri zemalja članica EU-a i dalje bez dogovora o budžetu

0

Lideri zemalja članica Evropske unije (EU) okupili su se u četvrtak u Bruxellesu na sastanku na kojem se raspravlja o budžetu.

Pregovori su ušli u drugi dan, ali još uvijek se ne nazire konkretan dogovor čelnika zemalja EU-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sastanak na kojem se usvaja višegodišnji finansijski okvir EU-a za period 2021-2027. smatra se ključnim za razvoj Unije u predstojećem sedmogodišnjem periodu.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli je izjavio da je sadašnji prijedlog budžeta neprihvatljiv te da donosi mnogo velikih rezova koji bi veoma važne projekte EU-a učinio neizvodivim.

Prilikom dolaska lidera članica EU-a na samit već tada je iz njihovih izjava bilo jasno da zagovaraju dosta različite stavove te da neće biti lako postići dogovor o zajedničkom budžetu.

Na sastanku se trenutno raspravlja o prijedlogu predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela koji predviđa višegodišnji finansijski okvir EU-a za period od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto ukupnog bruto nacionalnog dohotka 27 zemalja članica.

Trenutni sedmogodišnji finansijski okvir EU-a za period 2014-2020. iznosi 1082,6 milijardi eura.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *