Naslovna Vijesti Svijet Kina neće tolerisati prijetnje nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu
Kina neće tolerisati prijetnje nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu
0

Kina neće tolerisati prijetnje nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu

0

Kina neće tolerisati nikakva osporavanja svog principa “jedna zemlja, dva sistema” niti prijetnje nacionalnoj sigurnosti u tom gradu, izjavio je visoki kineski zvaničnik u petak nakon sastanka vrhovnog čelništva zemlje.

Proteklih pet mjeseci antivladinih protesta u bivšoj britanskoj koloniji predstavljaju najveći narodni izazov vladi predsjednika Xi Jingpinga otkako je preuzela dužnost krajem 2012.

U četvrtak je vladajuća Komunistička partija najavila da će štititi stabilnost Hong Konga, nakon četverodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata vodećih partijskih čelnika u Pekingu.

Ono što je započelo kao protivljenje sada povučenom prijedlogu zakona o izručenju preraslo je u prodemokratski pokret protiv sve jače kineske kontrole nad azijskim finansijskim središtem, za koju demonstranti tvrde da podriva formulu “jedna zemlja, dva sistema” obećanu kada je Hong Kong vraćen Kini u 1997., garantirajući slobode kakve se ne prakticiraju u kineskoj matici.

Obraćajući se novinarima o rezultatima plenuma Komunističke partije, parlamentarni zvaničnik Shen Chunyao izjavio je da je Hong Kong “naravno” bio važna tema sastanka, koji je okupio oko 370 zvaničnika, od Xija do nižih nivoa vlasti.

Na plenumu je istaknuto da je princip “jedne zemlje” temelj za “dva sistema” i da će centralna vlada podržati vlasti posebnih administrativnih regija – koje također uključuju i Makau – kako bi osnažile njihove napore na provođenju zakona, kazao je Shen, čelnik Komisije za Temeljni zakon u kineskom parlamentu.

Temeljni zakon je mini-ustav Hong Konga koji regulira njegove odnose s Pekingom.

Društva Hong Konga i Makaua, posebno civilni službenici i mladi ljudi, moraju poboljšati svoj “patriotski duh” i priznavati kinesku istoriju i kulturu, dodao je Shen.

– Ukratko, mi ćemo poboljšati sistem centralne vlade u provođenju punih administrativnih ovlasti nad posebnim administrativnim regijama u skladu s ustavom i Temeljnim zakonom – kazao je.

– Partija će odlučno štititi nacionalni suverenitet, sigurnost i razvoj, očuvat će dugoročni prosperitet i stabilnost Hong Konga i Makaaua, i neće tolerisati nikakva osporavanja principa “jedna zemlja, dva sistema” – kazao je

– Partija neće tolerirati bilo kakav čin na podijeli zemlje ili ugrožavanju nacionalne sigurnosti, i rezolutno će spriječiti i suzbiti svako vanjsko uplitanje u unutrašnja pitanja Hong Konga i Makaua i provođenje separatističkih, subverzivnih ili destruktivnih aktivnosti – izjavio je Shen.

On nije pružio detalje o bilo kakvim konkretnim političkim koracima koje bi Peking mogao poduzeti, prenosi Reuters.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *