Naslovna Vijesti Svijet Velika pobjeda Trumpa: Carine na francuska vina, škotski viski i italijanski sir
Velika pobjeda Trumpa: Carine na francuska vina, škotski viski i italijanski sir
0

Velika pobjeda Trumpa: Carine na francuska vina, škotski viski i italijanski sir

0

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) najavila je uvođenje carina od 25 posto na evropske proizvode: francuska vina, italijanski sir i škotski viski u znak odmazde zbog nelegalnih evropskih subvencija “Airbusu”, prenose agencije. Italijanska vina, tjestenina i maslinovo ulje ovog puta su pošteđeni.

Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavio je popis stotina evropskih proizvoda kojima će se nametnuti nove carine nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila da SAD imaju pravo uvesti carine kako bi nadoknadile štetu.

Na “crnoj listi” nalazi se niz evropskih proizvoda, među kojima su keksi, salame, jogurt i maslac, ali se popis u mnogim slučajevima odnosi samo na proizvode iz nekih zemalja Evropske unije, naprimjer na njemačku kafu i dijelove za kamere ili britansku vunu i pokrivače.

Vašington će, također, nametnuti carine od 10 posto za evropske putničke avione, što bi moglo pogoditi američke kompanije koje su ranije naručile Airbuse vrijedne milijarde dolara. Carine, međutim, neće biti nametnute za evropske dijelove za avione, koji se sastavljaju u “Airbusovoj” tvornici u Alabami, kao ni na evropske dijelove za avione Boeing.

Sjedinjene Američke Države neće nametnuti carine od 100 posto ni na jedan proizvod, mada im odluka WTO-a to omogućava, kako bi ostavile otvorena vrata za mogući dogovor s Evropskom unijom.

Stručnjaci ističu kako odluka WTO-a uključuje do sada najveći iznos koji je odobren u sklopu takozvane protumjere kako bi se razriješio neki trgovinski spor.

Podsjetimo, Svjetska trgovinska organizacija presudila je u srijedu da SAD mogu nametnuti carine od 7,5 milijardi dolara, jer se na toliki iznos procjenjuje šteta koju je pretrpio američki proizvođač aviona “Boeing” zbog evropskih nelegalnih subvencija suparničkom “Airbusu”. USTR je objavio da će se najveći dio novih carina odnositi na proizvode iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Španije.

(Dnevni avaz)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *