Naslovna Vijesti Svijet Trump tražio od Zelenskog da ¨provjeri¨ Bidena
Trump tražio od Zelenskog da ¨provjeri¨ Bidena
0

Trump tražio od Zelenskog da ¨provjeri¨ Bidena

0

Grubi transkript telefonskog razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je u srijedu objavila Bijela kuća pokazuje da je Trump tražio od ukrajinskog čelnika da “provjeri” predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Joa Bidena.

Telefonski razgovor od 25. jula u središtu je istrage Zastupničkog doma koju su inicirali Demokrati radi opoziva predsjednika Trumpa.

Trump je u više navrata tražio od Zelenskog, novog predsjednika te istočnoevropske zemlje, da sarađuje s američkim državnim tužiocem Williamom Broom i Rudyjem Giulianijem, Trumpovim ličnim advokatom. U jednom trenutku tokom razgovora sa Zelenskim Trump je rekao: “Zamolio bih vas za uslugu”.

Početne reakcije na transkript telefonskog raagovora dvojice čelnika naglašavaju duboke podiele između dvije stranke. Demokrati tvrde da je razgovor prerastao u “traženje iznude” od stranog čelnika, dok Trump i ogromna većina Republikanaca odbacuju to kao “bezvrijedan” razgovor, prenosi Associated Press.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *