Naslovna Vijesti Svijet Nakon Brexita do lakšeg zapošljavanja i u Veikoj Britaniji
Nakon Brexita do lakšeg zapošljavanja i u Veikoj Britaniji
0

Nakon Brexita do lakšeg zapošljavanja i u Veikoj Britaniji

0

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) izjavio je kako će Velika Britanija olakšati useljeničke zakone kako bi nakon Brexita privukla što više vrhunskih naučnika iz cijelog svijeta.

– Objavljujemo da mijenjamo pravila o useljavanju kako bi učinili Britaniju još otvorenijom i još boljom sredinom za naučnike širom svijeta – izjavio je Johnson.

Ubrzani imigracioni postupak, koji vlada planira uvesti do kraja godine, osmišljen je tako da privuče elitne istraživače i specijaliste u nauci, inženjerstvu i tehnologiji, saopćeno je iz Džonsonovog kabineta.

Novi sistem ukinut će ograničenja u broju viza za naučnike i donijeti nove kriterije koji omogućuju automatsko usvajanje zahtjeva.

Postoji mogućnost i da se ukine odredba po kojoj osoba, prije dolaska u Britaniju, mora imati ponudu za posao.

– Želimo da Britanija bude najnaprednija privreda Evrope s imigracionim sistemom koji privlači najbriljantnije i najveće talente na svijetu – rekla je ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel.

Udruženja poslodavaca i univerziteti podržavaju vladin potez i pozivaju na dodatne reforme kako bi Britanija nadoknadila manjak ljudi, posebno u tehnologiji.

Istovremeno, vodeći univerziteti, uključujući Oxford i Cambridge, upozoravaju da bi tehnološki sektor mogao biti jako pogođen izađe li Britanija iz EU-a bez sporazuma, jer će se na taj način prekinuti veze između istraživača, a najveći talenti će se obeshrabriti od studiranja u Britaniji.

(Dnevni avaz)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *