Naslovna Vijesti Svijet Britanski parlament u junu ponovo glasa o Brexitu
Britanski parlament u junu ponovo glasa o Brexitu
0

Britanski parlament u junu ponovo glasa o Brexitu

0

Britanska premijerka Theresa May će u junu pokušati ponovno osigurati podršku Parlamenta za sporazum o Brexitu kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo napustiti Evropsku uniju ovog ljeta, saopćeno je iz ureda May.

Downing Street navodi kako May namjerava zatražiti od zastupnika da glasaju o sporazumu u sedmici koja počinje 3.juna.

Parlament je tri puta odbacio sporazum o uslovima odlaska Britanije iz bloka koji su May i EU postigli krajem prošle godine.

Ured Maya navodi u saopćenju kako bi, ako parlamentarci donesu odluku, Ujedinjeno Kraljevstvo moglo napustiti EU “prije ljetne parlamentarne stanke”, koja počinje krajem jula.

Ministri se nadaju da će proces rasprave – i potencijalne izmjene – prijedloga zakona pomoći zakonodavcima u postizanju oblika Brexita koji većina može podržati.

Dvije strane se ne slažu oko toga koliko bliski ekonomski odnos treba imati s EU nakon Brexita. I May i lider Laburista Jeremy Corbyn pod snažnim su pritiskom članova svojih stranaka da ne čine ustupke svojim rivalima.

May i Corbyn sastali su se u utorak, a Downing Street je kazao kako je sastanak bio “koristan i konstruktivan” i bit će nastavljen u srijedu, prenosi AP.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *