Naslovna Vijesti Svijet Putin i Pompeo naglasili bolje odnose SAD-a i Rusije uprkos brojnim neslaganjima
Putin i Pompeo naglasili bolje odnose SAD-a i Rusije uprkos brojnim neslaganjima
0

Putin i Pompeo naglasili bolje odnose SAD-a i Rusije uprkos brojnim neslaganjima

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je na sastanku s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom da želi “uspostaviti potpune odnose sa Sjedinjenim Državama” uprkos brojnim neslaganjima između dviju suparničkih sila.

“Imam utisak da je predsjednik Sjedinjenih Država sklon nastavku kontakata između Rusije i Sjedinjenih Država. Mi smo više puta ponovili da želimo uspostavu potpunih odnosa”, rekao je Putin na početku razgovora s Pompeom u Sočiju na Crnom moru, prenosi Bloomberg.

“Bilo bi poželjno da vaš posjet Rusiji donese koristi odnosima između Rusije i Sjedinjenih Država i pridonese njihovom razvoju”, dodao je.

Putin je pozdravio “dosta objektivnu” istragu specijalnog savjetnika Roberta Muellera kojom je zaključeno nepostojanje dosluha između Donalda Trumpa i Moskve i te optužbe nazvao “bezveznima”.

Putinov 90-minutni sastanak s Pompeom u letnjoj rezidenciji ruskog predsjednika u Sochiju predstavljao je početni korak prema rješavanju širokog raspona spornih pitanja između dvije velesile.

Priznali su da se Moskva i Washington i dalje temeljno ne slažu oko ključnih pitanja, kao što su kako smanjiti napetosti na kriznim područjima, uključujući Ukrajinu, Venezuelu i Iran, i posljedice ruskog uplitanja na američke izbore. Širok raspon američkih sankcija i dalje ostaje na snazi ​​protiv ruske ekonomije i, s dvostranačkom kongresnom podrškom, vjerojatno neće uskoro biti ukinute, zaključuje Bloomberg.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *