Naslovna Vijesti Svijet Pola stanovništva Sjeverne Koreje nema dovoljno hrane
Pola stanovništva Sjeverne Koreje nema dovoljno hrane
0

Pola stanovništva Sjeverne Koreje nema dovoljno hrane

0

Sjeverna Koreja je upozorila kako se suočava s manjkom hrane od oko 1,4 miliona tona u 2019. te da je prisiljena skoro prepoloviti sljedovanja, kriveći visoke temperature, sušu, poplave i sankcije Ujedinjenih naroda u memorandumu.

Misija Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima objavila je memorandum na dvije stranice bez datuma uoči drugog summita sljedeće sedmice između američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Vašington zahtijeva da Sjeverna Koreja odustane od programa nuklearnog oružja koje je prijetnja Sjedinjenim Državama dok Sjeverna Koreja traži ukidanje razornih sankcija, službeni završetak Korejskog rata 1950-1953 te sigurnosne garancije.

Vijeće sigurnosti UN-a je jednoglasno pojačavalo sankcije Sjevernoj Koreji od 2006. kako bi prekinulo finansiranje Pjongjangovih programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

– Vlada DPRK poziva međunarodne organizacije da se žurno pozabave situacijom sa hranom – stoji u sjevernokorejskom memorandumu za koji je UN-ova misija te zemlje rekla da je nastavak na zajedničku procjenu sa Svjetskim programom hrane između 26. novembra i 7. decembra 2018.

Službeno ime Sjeverne Koreje je Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK).

Memorandum kaže da je Sjeverna Koreja prošle godine proizvela 4,951 miliona tona hrane što je 503.000 tona manje nego 2017. Ujedinjeni narodi su potvrdili ove brojke i rekli kako proizvodnja hrane Sjeverne Koreje uključuje rižu, pšenicu, krompir i soju.

Sjeverna Koreja je rekla kako će uvesti 200.000 tona hrane i proizvesti oko 400.000 tona ranih usjeva, ali da će ipak imati nedostatak i od januara smanjiti dnevna sljedovanja na 300 grama po osobi s 550 grama.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da ukupno 10,3 miliona ljudi, skoro polovici stanovništva Sjeverne Koreje, nedostaje hrana, a da je njih oko 41 posto pothranjeno, rekao je u četvrtak portparol UN-a Stefan Dujarić (Stephane Dujarric).

(Index.hr)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *