Naslovna Vijesti Svijet Američki Kongres protiv ukidanja sankcija Rusiji
Američki Kongres protiv ukidanja sankcija Rusiji
0

Američki Kongres protiv ukidanja sankcija Rusiji

0

Više od 130 republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa je zajedno s demokratskim kolegama glasalo protiv ublažavanja sankcija firmama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na ovaj način su zadali još jedan udarac administraciji Donalda Trampa (Trump).

Donji dom Kongresa SAD koji demokrati ponovo kontroliraju velikom je većinom od 362 glasa ‘za’ i 53 glasa ‘protiv’ podupro nacrt zakona kojim se blokira odluka Ministarstva finansija o ukidanju sankcija kompanijama povezanim s Olegom Deripaskom.

No tekst koji je Predstavnički dom prihvatio u četvrtak ostat će mrtvo slovo na papiru jer je početkom sedmice naišao na odbijanje u Senatu koji kontroliraju republikanci.

SAD je 6. aprila 2018. uveo sankcije 38 fizičkih i pravnih osoba pod optužbom da sudjeluju u “napadima” Rusije na “zapadne demokratije”.

Sankcije su, među ostalim, uvedene Deripaski i firmama koje je tada kontrolirao, finansijskom holdingu “En+”, tvornici automobila GAZ Group i tvornici aluminija “Rusal”.

Ukidanje sankcija trebalo je stupiti na snagu u četvrtak kada je istekao tridesetodnevni rok.

Demokratski zastupnik Eliot Engel, predsjednik vanjskopolitičkog odbora, ocijenio je da je ishod tog glasanja u kojem su se dvije velike stranke ujedinile poslao snažnu poruku Trampovoj administraciji koja “pokušava zaobići Kongres u vezi s tako važnim problemom kao što su ruske sankcije”.

(Dnevni avaz)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *