Naslovna Vijesti Svijet May: Moj sporazum ili nema Brexita
May: Moj sporazum ili nema Brexita
0

May: Moj sporazum ili nema Brexita

0

Britanska premijerka Theresa May izjavila je danas da su britanski poslanici suočeni s izborom, uoči glasanja o njenom sporazumu o Brexitu, da li da odobre njen sporazum, da se suoče s napuštanjem EU bez sporazuma ili da čak odustanu od Brexita.

Kazala je da je razgovarala s poslanicima o davanju veće uloge parlamentu u odlučivanju da li će biti pokrenut aranžman o sjevernoirskoj granici, iako je pružila tek šture detalje.

– Tri su opcije: ili da napustimo Evropsku uniju sa sporazumom, da odemo bez sporazuma ili da Brexita uopće ne bude – izjavil je May za BBC radio.

– Jasno je da ima onih u Donjem domu koji žele da ometu Brexit i ponište glasanje britanskog naroda, i to nije ispravno – kazala je.

May je u više navrata izbjegavala pitanja da li će odgoditi glasanje u parlamentu zakazano za 11. decembar, ali nije nagovijestila eventualne ustupke oko graničnog aranžmana Sjeverne Irske s EU.

Upitana više puta da li ima “plan B” ukoliko njen sporazum bude odbijen, ona nije direktno odgovorila na ta pitanja, prenosi agencija Reuters.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *