Naslovna Vijesti Region Kosovo će aplicirati za Vijeće Evrope, Vučić smatra da će time zgaziti međunarodni poredak
Kosovo će aplicirati za Vijeće Evrope, Vučić smatra da će time zgaziti međunarodni poredak
0

Kosovo će aplicirati za Vijeće Evrope, Vučić smatra da će time zgaziti međunarodni poredak

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Brisela da će Priština “zgaziti međunarodni poredak” ako podnese aplikaciju za članstvo u Vijeću Evrope.

“Ako Priština podnese sutra (danas op.a.) aplikaciju za Vijeće Evrope, u potpunosti će ukinuti međunarodni javni poredak. Srbija će odgovorno reagovati i snažno se zaštititi”, rekao je.

Prema njegovim informacijama ministarica vanjskih poslova Kosova Donika Gervala je najavila tu mogućnost, otkrio je srbijanski predsjednik uoči sinoćnje večere zapadnobalkanske šestorke za šefom evropske diplomatije Josepom Borellom i komesarom EU za susedstvo i proširenje Oliverom Varhelyjem.

“A Beograd će u narednih 36 sati da održi sjednicu za nacionalnu bezbjednost. Inače je Srbija jedina zemlja koja se svih 72 dana pridržava zaključaka sa svoje ranije sednice za nacionalnu bezbjednost”, dodao je.

Kosovski premijer Albin Kurti je još po povratku iz Berlina prošle nedelje, kazao da će Priština uskoro predati aplikaciju za članstvo u Partnerstvu za mir NATO-a, ali i za Vijeće Evrope.

Najnovija najava došla je sinoć od Jetona Zulfaja, političkog savjetnika kosovskog premijera Albina Kurtija koji smatra da su šanse Kosova za prijem dobre jer , kako tvrdi, osigurane su dvije trećine glasova, piše Kossev.

(Klix.ba)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *