Naslovna Vijesti Region Izvještaj o pregovorima Beograda i Prištine
Izvještaj o pregovorima Beograda i Prištine

Foto: Avaz.ba

0

Izvještaj o pregovorima Beograda i Prištine

0

Srbija je odlučna da nastavi pregovore sa Kosovom čim se za to stvore uslovi i nema namjeru da odustane od svog mirnog pristupa rješavanju problema na Kosovu, navodi se u Izvještaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine koji je stigao u skupštinu i bit će predmet rasprave, prenose mediji u Beogradu.

– Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i historijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda na čemu Srbija predano radi i nastavit će da radi i ubuduće – piše u izvještaju Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo koji će biti predstavljen na sjednici parlamenta u ponedeljak, a na kojoj će učestvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije Marko Đurić.

U dokumentu je izvučeno nekoliko glavnih zaključaka u vezi politike Srbije, a prvi je da je Beograd odabirom mirovnog principa za aktivno i posvećeno angažovanje u pregovorima napravio “svojevrsno strateško iznenađenje”.

Taj zaključak, kako se navodi, potvrđuje činjenica da su institucije u Prištini od 2013. pokušavale da izbjegnu ispunjenje svojih obaveza iz dijaloga, da napuste ovaj proces i /ili da primoraju Srbiju da učini to isto.

Ocjenjuje se da taj podatak jasno svjedoči kako pregovarački proces i primjena dogovora u osnovi nisu u interesu Prištine i kako upravo zato ona nastoji da ih u potpunosti uruši.

Takođe se konstatuje da je odvijanje dijaloga bilo korisno za sve strane i da se jedino tim putem mogu osigurati trajni mir i stabilnost kao vrhunske vrijednosti.

Sjednica na kojoj će Izvještaj o Kosovu biti jedina tačka dnevnog reda zakazana je za ponedjeljak 27. maj.

Vučić i Đurić sastat će se danas sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

Đurić je najavio kako će na sastanku biti riječi i o eventualnim kontramjerama protiv Prištine, zbog taksi. – Odluka, kakva god da bude, bit će racionalna i učinjena da za našu poziciju bude najbolja, a separatistima u Prištini nanese što je moguće više štete. Vidjet ćemo kakve kontramjere, da li i kada, ništa od toga neću da prejudiciram. O tome će tek da se razgovara i racionalno, imajući u vidu sve okolnosti – rekao je Đurić.

(Dnevni avaz)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *