Naslovna Vijesti Politika Komšić i Džaferović s predsjednikom Latvije o intenziviranju saradnje
Komšić i Džaferović s predsjednikom Latvije o intenziviranju saradnje
0

Komšić i Džaferović s predsjednikom Latvije o intenziviranju saradnje

0

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastali su se danas s predsjednikom Republike Latvije Egilsom Levitsom.

Susret predsjednika dvaju zemalja je prvi do sada na visokom nivo, te je konstatovano da je dosadašnja bilateralna saradnja bez otvorenih pitanja ali da je poželjno inteziviranje kontakata na svim nivoima, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjednik Latvije je istakao da ta zemlja podržava integraciju BiH u NATO i Evropsku uniju te da su spremni razmjeniti iskustva na putu euroatlanskih integracija i reformi domaćeg zakonodavstva i drugih reformi kako bi pomogli BiH na tom putu.

Predsjednik Levits izrazio je interesovanje za utiske koje su članovi Predsjedništva BiH stekli nakon samita EU – Zapadni Balkan u Sloveniji. U tome kontekstu, sagovornici su razmijenili mišljenja o preprekama i prilikama na evropskom putu BiH.

-Razmijenjena su mišljenja o agresivnom političkom utjecaju Rusije na prostoru Zapadnog Balkana, i zaključeno da je za BiH članstvo u NATO-u od suštinskog političkog i sigurnosnog značaja – navodi se u saopćenju.

Predsjedavajući Komšić i član Predsjedništva BiH zahvalili su na podršci predsjedniku Latvije Egilsu Levitsu te mu uputili poziv da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović prisustvuju radu Međunarodnog foruma o Holokaustu koji se održava u u Malmeu (Švedska).

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *