Naslovna Vijesti Politika Može li se u Mostaru napraviti korak naprijed ka formiranju vlasti
Može li se u Mostaru napraviti korak naprijed ka formiranju vlasti
0

Može li se u Mostaru napraviti korak naprijed ka formiranju vlasti

0

Delegacije HDZ-a i SDA, predvo|ene predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, sastat će se danas u Mostaru.

To je prošle sedmice i najavio Čović, nakon što je odgođen sastanak, koji je trebao biti održan prošlog ponedjeljka.

Čović je tada kazao da će naglasak biti na popravljanju odnosa.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Predstavnićkom domu Parlamenta BiH, kazao je jučer za „Avaz“ da je „konačno vrijeme da se SDA i HDZ ozbiljno dogovore o pitanjima koja su kamen spoticanja prvenstveno u Federaciji, a i na državnom nivou“.

– Ovdje je veliki problem što se pitanje političkih razgovora i dogovora izvuklo iz parlamenata, kako Federacije tako i BiH, i što je težište problema, ali i odgovornosti palo na predsjednike HDZ-a i SDA. To je pogrešan pristup, ali se nadam da će oni pronaći rješenje kojim ćemo deblokirati rad institucija BiH – kaže Mehmedović.

Iako je Čović najavljivao da bi novom sastanku HDZ-a i SDA mogli prisustvovati i Milorad Dodik i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva BiH, ovo će, ipak, biti razgovori delegacija dvije stranke.

– Ako je SDA spremna da poštuje sporazum, bilo bi izuzetno značajno da sva tri predsjednika političkih partija sjednu i dogovore konačno da Predsjedništvo BiH predloži predsjedavajućeg, da se paralelno s tim konstituiraju sve komisije i Predstavničkog doma i Doma naroda, kao i prijedlozi za delegacije, i da stvorimo ambijent u kojem će u punom kapacitetu funkcionirati i zakonodavna i izvršna vlast u BiH – kazao je Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

(Avaz)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *