Naslovna Vijesti Politika Bećirović: Kriza može dovesti do intervencije međunarodnog faktora
Bećirović: Kriza može dovesti do intervencije međunarodnog faktora
0

Bećirović: Kriza može dovesti do intervencije međunarodnog faktora

0

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane doc. dr. sci. Zijad Bećirović komentirao je sjednicu Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, zadnja sjednica je otkazana nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik povukao zahtjev za imenovanjem Zorana Tegeltije za mandatara za sastav novog Vijeća ministara. Prethodno su druga dvojica članova Željko Komšić i Šefik Džaferović kazali kako neće podržati Tegeltiju sve dok se ne potpiše ANP.

“Milorad Dodik je želio da postignuti sporazum čelnika SNSD-a, SDA i HDZ-a prođe bez veće pažnje javnosti. Tako bi prošao i ANP. Međutim, politika je transparentna i javna djelatnost i naravno da to nije bilo moguće”, kaže Bećirović.

Nakon otkazane sjednice Dodik je najavio blokade, pa čak i povlačenje entiteta RS iz Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO)…

“Nastavit će se jačanje intenziteta krize što može dovesti do intervencije međunarodnog faktora, a ne zaboravimo da su u Bosni i Hercegovini prisutne i međunarodne vojne snage, koje mogu intervenirati u bilo kojem dijelu BiH”, smatra Bećirović.

Bećirović se pita da li je sada uopšte moguće vratiti se u neke normalne okvire kada je u pitanju politička kriza u BiH.

“Otišlo se predaleko i oni koji su otišli predaleko sada bi da se vrate u koliko toliko normalne okvire bez posljedica. Pitanje je da li je to moguće?”, zaključio je Zijad Bećirović.

(Prve novine)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *