Naslovna Vijesti Gradovi Evropski gradovi zabrinuti starenjem stanovništva
Evropski gradovi zabrinuti starenjem stanovništva
0

Evropski gradovi zabrinuti starenjem stanovništva

0

U italijanskom Torinu počeo je evropski Forum gradova, dvodnevni skup u organizaciji Evropske komisije, na kojem 800 predstavnika gradova i institucija raspravlja kako zaštiti okoliš, otvoriti radna mjesta i zaustaviti demografski pad.

Na skupu, koji se održava svake dvije godine, sudjeluju i predstavnici hrvatskih gradova poput Dubrovnika, Rijeke, Pule i Gospića.

“Gradovi se stalno mijenjaju, a u budućnosti će oni biti znatno drugačiji nego danas”, upozorio je domaćin skupa Stefano Lo Ruso, gradonačelnik Torina, prenosi Večernji.ba

Napomenuo je kako se evropski gradovi suočavaju s “demografskim izazovom”.

“Populacija naših gradova ubrzano stari, sve je više porodica bez djece ili jednim djetetom”, izjavio je.

Torino, industrijski grad na sjeveru Italije koji svojim domom naziva 848.000 ljudi, ima 25 posto stanovnika starijih od 65 godina. Taj bi postotak godine 2050. mogao porasti na 35 posto.

“Istovremeno će se udvostručiti broj mladih u afričkim zemljama. Potrebno je stoga vidjeti kako će EU upravljati migracijskim tokovima”, rekao je Lo Ruso.

Forum gradova održava se od 2014. godine kako bi lokalne vlasti rekle što ih brine te kako bi surađivale s regionalnim i središnjim vladama na povlačenju novca iz EU fondova.

Evropska komisija, izvršno tijelo EU-a, svojom kohezijskom politikom nastoji smanjiti nejednakosti u bloku od 27 zemalja. Novcem iz EU fondova sufinancira projekte s 85 posto novca, dok ostatak daju centralne, regionalne i lokalne vlasti iz svojih budžeta.

Evropska povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira pozvala je četvrtak gradove da se nastave prijavljivati za sufinanciranje projekata koji bi gradove učinili “atraktivnijim mjestima za život”, napose porodica s mladima.

“Ovo je poput važne nogometne utakmice u kojoj su nam svi potrebni. Veliki, srednji i mali gradovi te sela”, rekla je Ferreira tokom svog govora.

“Svi imaju ulogu osigurati ljudima zapošljavanje, kulturu, zdravstvo i više prilika za mlade”, napomenula je.

Dodala je da su bitni i projekti koji potiču “zelenu tranziciju” u Evropi, odnosno koji smanjuju onečišćenje te su u skladu s Evropskim zelenim planom.

Forum se održava u hali gdje je nekoć radilo 2.000 radnika na obnavljanju i popravljanju vozova. Hala je godinama bila napuštena, a prije deset godina je prenamijenjena u centar s uredima za male tehnološke start-up kompanije.

Ovo je peti Forum gradova nakon što su se prijašnji održavali u Bruxellesu (2014. i 2015.), Rotterdamu (2017.) i Portu (2020.).

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *