Naslovna Vijesti Gradovi Zgrada Muzičke akademije kao nekad
Zgrada Muzičke akademije kao nekad
0

Zgrada Muzičke akademije kao nekad

0

Druga faza restauracije zgrade Muzičke akademije, nacionalnog spomenika iz 1893. godine, završena je, a u toku je uklanjanje građevinske fasadne skele nakon čega će taj objekat konačno pokazati izgled dostojan nacionalnog spomenika, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću i informacione sisteme Općine Stari Grad Sarajevo.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić obišao je danas radove, razgovarao sa izvođačima, ali i korisnicima objekta.

Prema procjenama, dnevno kroz tu zgradu prođe više od hiljadu ljudi, a u njoj su smještene Osnovna i Srednja muzička škola, kao i Muzička akademija. Objekat je sagrađen prije skoro 130 godina i njegova restauracija bila je neophodna.

Načelnik Hadžibajrić se zahvalio svima koji su učestvovali u finansiranju radova. Prvu fazu su finansirali Općina Stari Grad, Gradska uprava Grada Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a drugu Ambasada Kraljevine Švedske i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kroz projekat “Zeleni ekonomski razvoj” u kojem je također učestvovala Općina Stari Grad.

– Drago mi je što smo uspjeli obnoviti Muzičku akademiju i vratiti joj stari sjaj i hvala svima koji su učestvovali u finansiranju radova. Urađena je zamjena kompletne vanjske stolarije i fasade bod budnim okom i nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH. Na objektu je urađena i sanacija tavanskih prostorija, a u narednim danima bit će postavljena i ulazna vrata koja nismo željeli mijenjati nego smo zadržali originalna koja se trenutno restauriraju – izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da je preostalo još da se urade nove mašinske instalacije i kotlovnica čime će biti riješen i problem grijanja u objektu, a uređenjem te zgrade osiguravaju se mnogo bolji uslovi za rad učenika i studenata, što je potvrdila i direktorica Srednje Muzičke škole Tatjana Romanić.

– Naši učenici će konačno imati priliku da sviraju u koncertnoj sali bez buke izvana. Danas možemo u miru da držimo naše koncerte i da publika uživa u onome što radimo – istaknula je Romanić. Govoreći o ranijim uslovima rada prisjetila se problema zbog loše izolacije.

Restauracija fasade i stolarije na Muzičkoj akademiji rađena je prema projektima koje je izradio Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Ukupna vrijednost projekta koji će sačuvati taj nacionalni spomenik, uštediti potrošnju energije, te unaprijediti uslove za rad učenika i nastavnog osoblja, iznosi oko 690.000 KM, navodi se u saopćenju.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *