Naslovna Vijesti Gradovi Beč primjer uspješne integracije azilanata
Beč primjer uspješne integracije azilanata
0

Beč primjer uspješne integracije azilanata

0

U bečkom okrugu Favoriten otvorena je radionica za popravak bicikala gdje azilanti mogu raditi.

Bivša je zgrada radničkog doma u tom okrugu prenamijenjena u smještajne jedinice za beskućnike i azilante, a u prizemlju uređen prostor za radionicu.

Radionica sadrži svu potrebnu opremu za popravak i održavanje bicikla te je besplatna za sve Bečlije. Za pomoć pri popravcima građani se mogu obratiti jednom od tamošnjih radnika.

Svi su radnici azilanti koji su u procesu dobijanja azila i radeći tamo pridonose zajednici u kojoj žive. S njima rade i dva majstora za bicikle od kojih jedan posjeduje certifikat za predavanje njemačkog kao stranog jezika.

Uz besplatno popravljanje vlastitog bicikla, radionica nudi i profesionalne popravke po tržišnim cijenama. U sklopu radionice nalazi se i prodavnica u kojoj građani mogu kupiti rezervne dijelove ili dodatnu opremu za bicikle, a svi prihodi idu u dobrotvorne svrhe.

“Bike Kitchen” je socijalno preduzeće čiji je primarni cilj rješavanje društvenih pitanja, a ne profit. Njihovi projekti ne služe samo kao priprema za austrijsko tržišta rada, već i podizanje samopouzdanja kod azilanata jer se osjećaju korisnim, a ujedno i pridonose osjećaju pripadnosti zajednici u kojoj žive, saopćeno je iz Eurocomm PRSarajevo.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *