Naslovna Vijesti Društvo Zbog nezakonitog dizanja cijena kazne od 4,2 miliona KM, rezultati kontrola poražavajući
Zbog nezakonitog dizanja cijena kazne od 4,2 miliona KM, rezultati kontrola poražavajući

Zbog nezakonitog dizanja cijena kazne od 4,2 miliona KM, rezultati kontrola poražavajući

0

Inspekcijske službe u Bosni i Hercegovini u ovoj godini izrekle su kazne u iznosu višem od četiri miliona KM, zbog nepoštovanja uredbi entitetskih vlada o formiranju cijena i marži nafte i naftnih derivata, te osnovnih životnih namirnica.

Ispostavilo se da su na benzinskim pumpama i u trgovinama tokom cijele godine nezakonito dizane cijene. Uredbe donesene da bi se građanima olakšalo usljed enormne inflacije, bile su mrtvo slovo na papiru, javlja BHRT.

Entitetski, kantonalni, gradski i opštinski tržišni inspektori izvršili su u ovoj godini stotine kontrola. U fokusu su im bili gorivo i osnovne životne namirnice.

Rezultati kontrola su poražavajući. Na svakoj drugoj kontrolisanoj benzinskoj pumpi utvrđena je neka nepravilnost. Ništa bolje nije bilo ni u trgovačkim centrima i marketima, čiji se vlasnici takođe nisu pretjerano obazirali na uredbe o ograničenju cijena, a koji su poput pumpadžija novčanike građana ostavili tanje za stotine hiljada KM.

Inspekcijski organi u Bosni i Hercegovini izrekli su u ovoj godini kazne u iznosu od 4 miliona i 250 hiljada KM zbog nepoštivanja uredbi entitetskih vlada o formiranju cijena i marži za naftu i naftne derivate, kao i osnovne životne namirnice – brašno, ulje i šećer. Od ovog iznosa tri miliona KM kazni izrečeno je u Republici Srpskoj, a milion i 250 hiljada KM u Federaciji BiH.

U Udruženju za zaštitu potrošača „Don“ iz Prijedora smatraju da se kažnjavanjem postigao suprotan efekat od očekivanog. Nije došlo do smanjenja cijena, a kazne koje su platili vlasnici pumpi i trgovci namirene su dodatnim poskupljenjima, odnosno i njih su na kraju ustvari platili građani.

Murisa Marić, Udruga za zaštitu potrošača “Don” Prijedor”Kaznene mjere su takve da trgovci čini mi se svjesno krše sve ovo i da nije strašno ni kad ih kazni inspekcija da se to vrlo lako plati, jer sve te kazne su u suštini platili potrošači.”

Da se kažnjavanjem u maloj otvorenoj ekonomiji poput naše, potpuno zavisnoj od uvoza, malo šta može postići smatra i Marko Đogo sa Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

“Ovakva informacija o kažnjavanju privrednih subjekata lijepo zvuči, ali definitivno u ovom ekonomskom sistemu to ne znači puno i neće promijeniti ništa”, mišljenja je Đogo.

Robne rezerve kojima bi se moglo intervenisati u kriznim situacijama ne postoje. Na uredbe vlada o ograničenju cijena niko se gotovo i ne obazire. Napisane kazne su više pogodile građane nego one kojima su izrečene. Kako i kada izaći iz ovog začaranog kruga ne zna niko. A dok se ne pronađe izlaz građani će svakog dana biti sve siromašniji, a trgovci sve bogatiji.

(BHRT)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *