Naslovna Biznis Pandemija pogurala prodaju pleksiglasa
Pandemija pogurala prodaju pleksiglasa
0

Pandemija pogurala prodaju pleksiglasa

0

Tokom pandemije kovida-19 brojni poslodavci u poslovnim objektima, trgovinama i apotekama u BiH već su posegnuli za mjerama zaštite postavljajući zaštitne pregrade od pleksiglasa, te je drastično povećana tražnja za ovim materijalom, i za oko 100 odsto u pojedinim firmama, a očekuje se i veća tražnja u narednom periodu.

U prva tri mjeseca ove godine u BiH povećan je uvoz ovog materijala za 26.447,37 kilograma u odnosu na isti period prošle godine, podaci su UIO BiH.

“U prva tri mjeseca ove godine uvezeno je 94.872,90 kilograma pleksiglasa, u vrijednosti od 680.161,64 KM, dok je u istom periodu prošle godine uvezeno 68.425,53 kilograma u vrijednosti od 600.170,39 KM”, kažu u UIO BiH.

U firmi “Fora” Srbac, koja se bavi preradom plastike i pleksiglasa, kažu da je porasla prodaja i tražnja za ovim materijalom zbog pojave korona virusa.

“Potražnja je u ovom trenutku znatno povećana, porasla je od 100 do 150 odsto, sada mnogo robe ide u inostranstvo, jer otvaranjem prodavnica u Njemačkoj i Austriji zahtijevaju se rigoroznije mjere zaštite, a pretpostavljam da će tako biti i kod nas”, kažu u “Fori” i ističu da nemaju problema u isporuci.

Oni su pojasnili da su na našem prostoru više traženi viziri nego zaštitne pregrade, ali da očekuju veću tražnju i pregrada u narednom periodu.

“Pretpostavljamo da će i kod nas biti mjere kao i u drugim zemljama, poput pregrada u trgovinama, ali i drugim objektima”, kažu u srbačkoj firmi “Fora”.

U ovoj firmi pojasnili su da u BiH ne postoji proizvodnja pleksiglasa te da oni uglavnom uvoze pleksiglas iz EU, a manji dio iz Turske.

“Uvoz smo povećali, a kad je u pitanju cijena ovog materijala, očekuje se smanjenje cijene zbog pada cijene goriva, međutim, ako se nastavi potražnja kao što je sada, do smanjenja cijene neće doći”, kažu u ovoj firmi.

Jelena Plavšić, predstavnik rukovodstva za kvalitet u firmi “Selena” Banjaluka, kaže da je u periodu od prvog marta do 23. aprila promet pleksiglasa bio skoro isti.

“Mi pleksiglas uvozimo iz Španije. U odnosu na isti period prošle godine nema drastičnih promjena kod potražnje, međutim to je vjerovatno zato što firme nisu radile u ovom periodu, tako da tek očekujemo povećanje”, kaže Plavšićeva i ističe da su se oni u svojim poslovnicima zaštitili na način postavljanja pregrade od pleksiglasa.

Pojasnila je da cijena zavisi od debljine pleksiglasa, a jedan kvadrat pleksiglasa debljine četiri milimetra košta 42,5 KM plus PDV.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca RS, kaže da su svim poslodavcima poslali uputstva Svjetske zdravstvene organizacije.

“U tim uputstvima nije bilo korištenje pregrada i tih sredstava, ali očito su neki poslodavci to primijenili gdje god je bilo mogućnosti, samoinicijativno su se brinuli o radnicima, ali i o kupcima na taj način. Zdravstvena uputstva bila su da se napravi distanca između radnika, kao i radnika i kupaca, što je i učinjeno”, kaže Trivić za “Nezavisne”.

On kaže da su tražili od Vlade RS da propiše uslove poslovanja poslije ublažavanja mjera, kako bi se spriječilo dalje širenje virusa te da se na tome radi i u pripremi je dokument koji će propisati različite uslove poslovanja za različite djelatnosti.

“Zaštite od pleksiglasa ne koštaju mnogo, samo je bitno da stručno lice odredi na koji način treba da se postave, njihovu visinu i slično, ali mislim da se trenutno radi na tome i svaka dodatna zaštita je dobrodošla”, smatra Trivić.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, kaže da su ovakve zaštite već postavljene u pojedinim većim tržnim centrima, kao i u apotekama, dok u manjim trgovinama takvih pregrada uglavnom još nema.

“Mi se pridržavamo mjera, ograničenog broja ljudi koji mogu da uđu u trgovinu, radnici imaju vizire ili maske, kao i rukavice. Ukoliko bude preporuka da se takve zaštite postavljaju u male trgovine, mi ćemo to svakako uraditi”, kaže Marjanović.

On kaže da je to svakako trošak za trgovce, ali i za druge poslodavce, međutim ističe da je sigurnost najbitnija.

(Nezavisne novine)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *