Naslovna Biznis Rusija spremna smanjiti proizvodnju nafte za 1,6 miliona barela dnevno
Rusija spremna smanjiti proizvodnju nafte za 1,6 miliona barela dnevno

Rusija spremna smanjiti proizvodnju nafte za 1,6 miliona barela dnevno

0

U okviru sporazuma koji je postigla sa zemljama OPEC-a, Rusija je izrazila spremnost da za 14 posto smanji proizvodnju nafte, odnosno za 1,6 miliona barela dnevno, saopćio je u srijedu neimenovani zvaničnik ruskog Ministarstva energetike.

– Potvrđujem našu spremnost da smanjimo proizvodnju ruske nafte za 1,6 miliona barela dnevno – rekao je zvaničnik Kremlja, javlja Al Jazeera Balkans.

Prema nekim izvorima, u novi sporazum su uključeni SAD, Meksiko, Norveška, Kanada i druge zemlje, a predviđeno je ukupno smanjenje globalne proizvodnje za 70 miliona barela dnevno, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Očekuje se da u četvrtak bude održana videosjednica zemalja OPEC-a o smanjenju svjetske proizvodnje nafte.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je Moskva spremna smanjiti proizvodnju nafte samo ukoliko i drugi svjetski proizvođači nafte, uključujući SAD, prihvate da urade isto.

Prethodni sporazum u okviru OPEC-a istekao je 31. marta, ali Rusija i Saudijska Arabija nisu postigle dogovor o njegovom produženju.

Zbog neuspješnih pregovora o produženju prethodnog sporazuma, zemlje OPEC-a su po inerciji povećale svoju proizvodnju.

U trenutku širenja koronavirusa u svijetu i pada potražnje za naftom na svjetskim tržištima, cijena nafte po barelu pala je na 22 dolara, najniže u posljednja dva desetljeća.

Krajem marta je dogovoren nastavak pregovora i upućen poziv svim zemljama proizvođačima “crnog zlata” da se uključe u njih.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *