Naslovna Vijesti Ekonomija Prvo predsjedavanje sastankom ECB-a Christine Lagarde
Prvo predsjedavanje sastankom ECB-a Christine Lagarde
0

Prvo predsjedavanje sastankom ECB-a Christine Lagarde

0

Novoimenovana čelnica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde će iznijeti svoju prvu procjenu stanja ekonomije u eurozoni, koja pati od usporavanja proizvodnje i globalne trgovine, čak i u vrijeme kada  je potrošnja dostigla rekordne visine.

Očekuje se da Lagarde istakne da ekonomiji još treba podrška Centralne banke i da tvorci politike moraju biti oprezni u slučaju da situacija postane gora od očekivane. Ne očekuje se, ipak, da ECB objavi promjene u svom paketu podsticaja o kome je odlučeno 12. septembra prije nego što je Lagarde naslijedila Maria Draghija.

Sumnje su pojačane oko toga koliko dodatnih akcija može poduzeti ECB na podršci ekonomiji u ekspanziji. U srijedu su Američke savezne rezerve ostavile nepromijenjenim kamatne stope i nagovijestile su da ih neće mijenjati tokom 2020.

Interes je, umjesto toga, usmjeren na Lagarde, koja danas predsjedava svojim prvim sastankom otkako su je evropski čelnici imenovali za šeficu institucije koja određuje monetarnu politiku 19 zemalja koje koriste euro i njihovih 342 miliona građana.

Ona je odranije poznata po svojim  pozicijama kao čelnica  Međunarodnog monetarnog fonda i francuska ministrica finansija, ali investitori žele da vide kako ona komunicira s njima i pojašnjava složenosti monetarne politike tržištu i glasačima, prenosi Associated Press.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *