Naslovna Vijesti Društvo Etablirana djela savremene umjetničke muzike na repertoaru ansambla SONEMUS
Etablirana djela savremene umjetničke muzike na repertoaru ansambla SONEMUS
0

Etablirana djela savremene umjetničke muzike na repertoaru ansambla SONEMUS

0

Drugi koncert ovogodišnjeg izdanja SONEMUS Festa, koji će se održati u utorak, 18. oktobra 2022. godine u 20.00 u Galeriji Bosanskog kulturnog centra, proteći će u znaku kapitalnih djela vodećih savremenih kompozitora čiji je rad obilježio područje umjetničke muzike od druge polovine prošlog vijeka do danas.

Ovom prilikom predstavit će se ansambl SONEMUS. Osim bosanskohercegovačkih umjetnika, Hanan Hadžajlić (flauta) Armina Smrike (klarinet), Violete Smailović-Huart (violina) i Belme Alić (violončelo), nastupit će izuzetni ukrajinsko-njemački pijanista Vitalii Kyianytsia koji će interpretirati remek-djela savremenog klavirskog repertoara, “Drei Klavierstücke” Beata Furrera i kompleksnu “Lemma-Icon-Epigram” Briana Ferneyhougha.

Kompozitorica i flautistica Hanan Hadžajlić će upriličiti premijerno koncertno predstavljanje djela “Flight” britanskog kompozitora Georgea Benjamina, dok će eminentna violinistica Violeta Smailović-Huart interpretirati “6 Capricci” Salvatora Sciarrina, nastalih kao umjetnički komentar na Paganinijeva capriccia.

Program će zaokružiti nastup članova ansambla SONEMUS koji će pod dirigentskom palicom Arasha Yazdanija, iranskog kompozitora sa estonskom adresom, izvesti njegovu kompoziciju “Aphorism”, utemeljenu na kombinaciji iranske i evropske tradicije mikrotonalne muzike.

Udruženje Nove Muzike – SONEMUS koncert realizuje u saradnji sa Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu i Bosanskim kulturnim centru KS.

Ulaznice po cijeni od 10 KM dostupne su na online platformi kupikartu.ba, kao i na svim prodajnim mjestima ovog servisa.

(Fokus.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *