Naslovna Vijesti Društvo Lučić: Žena je nezamjenjiv oslonac u očuvanju porodice i stub društva
Lučić: Žena je nezamjenjiv oslonac u očuvanju porodice i stub društva
0

Lučić: Žena je nezamjenjiv oslonac u očuvanju porodice i stub društva

0

Ministar u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić čestita svim pripadnicama nježnijeg spola 8. mart, uz želju da nastave borbu za ravnopravnost jer su vrlo često izložene diskriminaciji samo zato što su žene, saopćeno je iz resornog ministarstva.

– Žena je nezamjenjiv oslonac u očuvanju porodice, stub društva i pokretač sveukupnog društvenog napretka i njena težnja da se izbori za svoju ravnopravnost je opravdana i zaslužena i zato je moramo podržati i pružiti joj svu neophodnu podršku i zaštitu na tom putu. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ima posebnu ulogu u ravnopravnosti spolova i zaštiti žena – kaže se u čestitki.

Lučić navodi dalje da se danas žene suočavaju s mnogobrojnim izazovima, koji se, prije svega, odnose na zadržavanje posla, obrazovanje i pristup zdravstvenim uslugama. Često su nepravedno manje plaćene od muških kolega, diskriminirane u razvoju karijere i nažalost izložene neprimjerenom seksističkom ponašanju i komentarima, naveo je.

Uz sve to, pandemija Covid-19 ostavlja brojne i duboke posljedice na žene jer je povećan broj slučajeva nasilja nad ženama zbog uvedenih mjera i kućne izolacije. Žene su danas, nažalost, izložene različitim oblicima fizičkog nasilja i psihičkog zlostavljanja.

– Naša obaveza je da kao društvo ukažemo na težinu i negativne posljedice nasilja prema ženama i diskriminaciju s kojom se svakodnevno suočavaju i priduržimo im se u borbi za bolje društvo u kome će biti ravnopravne i poštovane – zaključio je ministar Lučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *