Naslovna Biznis Sva sramota RAK-a BiH: Kako i kome je prodata državna reprezentacija!?
Sva sramota RAK-a BiH: Kako i kome je prodata državna reprezentacija!?

Sva sramota RAK-a BiH: Kako i kome je prodata državna reprezentacija!?

0

Predstavnici kompanija Elkatel, TXTV, Antel i Elta-MT iz Tuzle uputili su otvoreno pismo bosanskohercegovačkim poslanicima, a u cilju skretanja pažnje na kako u pismu kažu ¨kriminalne radnje¨ kompanije United Media, za koju tvrde da je uskratila gledanje utakmica reprezentacije značajnom broju naših građana.

Naš portal navedeno pismo prenosi u cijelosti:

Poštovani poslaniče,

Vjerovatno Vam je poznato, da 8.oktobra 2020. godine nogometna reprezentacija BiH igra kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo EURO 2020. Nažalost, ¼ stanovništva Bosne i Hercegovine imat će mogućnost gledati tu utakamicu, a ¾ neće moći. Ne zato što ne žele, nego zato što ne mogu, jer su žrtve kriminalnih radnji kojima im je ukradeno pravo gledanja utakmice.

Najjednostavnije rečeno, u cijeloj Evropi se igraju ta takmičenja i u svim evropskim državama građani sjede kraj televizora i mogu gledati te utakmice, jer im je njihova država omogućila da prate svoju reprezentaciju.

Samo u BiH nam je ta utakmica ukradena i ne možemo je gledati – a želimo.

Krivci su poznati, otvorena je firma u poreskoj oazi (UNITED MEDIA) koja je kupila prava na prenos te i ostalih utakmica UEFA EURO 2020 i Lige nacija, iako zakon BiH ne dozvoljava da te utakmice kupi i emituje neko ko svojim signalom ne pokriva cjelokupno stanovništvo BiH.

Kriminala je uvijek bilo i biti će, jer u želji za zaradom neki nelegalno trguju i drogom i oružjem, pa nikoga ne treba začuditi da je neko pokušao da nedozvoljeno kupi i prava na emitovanje. Naša država se dokazano dobro bori sa švercom droge i oružja – makar ulaže maksimalne napore u suzbijanje toga. A kada se šverca autorskim pravima – sportskim prenosima, onaj koji bi trebao da štiti državu od tog ¨švercera¨ dvije godine mu pomaže da to radi lakše i da se time obogati.

Tačnije, Regulatorna agencija za komunikcije (RAK) u protekle dvije godine štiti UNITED MEDIA-u iz Luksemburga da šverca autorska prava na teritoriji ove države, i time joj omogućava da se obogati. Ispred nas operatora, BH Telecoma, udruženja AKOP,…, otišlo je desetine poziva, prijava, sve sa setom dokaza o nezakonitom švercu sa sportskim prenosima. Međutim, RAK ne samo da ih nije zaustavio u njihovim namjerama, nego su im još pomogli da u istim budu još uspješniji.

Šta znači šverc sportskih prenosa? Ako kupite svo brašno u državi, što se u lošija vremena znalo događati, zatim ga prodajete po trostrukim cijenama i prisiljavate građane da ga kupe jer moraju, vi se enormno bogatite. Isto tako, ako kupite bitne sportske prenose, kao na primjer reprezentacije BiH, zatim dignete cijenu i švercom dostignete trostruko veću zaradu od normalne. Da se to ne bi dešavalo, na područuje TV emitovanja postoje regulatori kao što je RAK. Međutim, ako angažujete neke službenike unutar Agencije da rade za vas, onda će se šverc uspješno sprovesti.

Rezultat tog šverca je sljedeći: građani BiH neće gledati utakmice reprezentacije BiH u kvalifikacijama i Ligi nacija. One su kupljene u Luksemburgu i zaključane u fioku. Date su samo njihovoj kompaniji Telemach (United Group/United Media) da tu utakmicu prenosi svojim korisnicima, a korisnici koji su kod drugih operatera, ako žele gledati te sportske sadržaje, moraju se odjaviti  i postati korisnik Telemacha.  Zovite to ucjenom, reketiranjem običnih građana ili švercom. Možemo ga zvati kako hoćemo, činjenica je da je to nezakonito. Razumljivo, građanima ono što im ionako već pripada, prodaju po trostrukoj cijeni putem Telemacha i njihove televizije NOVA BH.

I navedeno nije nikakav problem za izvršioca, jer je riješio sve, kada je našao način da mu službenici iz RAK-a pomognu u tim nezakonitim radnjama. Za potvrdu naših navoda možete pozvati bilo kojeg operatora, da Vam potvrdi kako je „zaštitinik korisnika“ pomagao da korisnik dođe u situaciju da bude ucijenjen i bez zaštite. Mi, koji Vam ovo pišemo, intenzivno smo radili dvije godine da zaustavimo takve radnje, ali Agencija nije učinila ništa. Nisu htjeli, a mogli su sve ispitati i dokazati.

Samo su kupovali vrijeme dopisujući se s nama, kako mi ne bi tražili zaštitu od SIPA-e i ostalih nadležnih institucija, jer će oni to riješiti, a nikada im nije bila namjera da zavedu red u radu RAK-a za što imaju mandat. Pravno rečeno, ovo je naša država. Predstavnici sva tri naroda su izglasali Zakon o javnom RTV servisu BiH i u njemu član 10, stav 2, koji garantuje svim građanima da glavne sportske događaje mogu svi gledati, a ne da budu predmet šverca i ucjene građana od strane tih švercera. Samo natjerajte institucije u koje se uvukla korupcija da poštuju zakone ove države.

Kazano riječima običnog čovjeka – ne dajte da nas ponižavaju. Mnogo šta u ovoj državi manjka, da i ne nabrajamo, ali natjerajte bar one koji su nam ukrali pravo gledanja utakmica reprezentacije BiH i ostalih važnih sportskih događa, da nam to vrate. A usput, ako može, da odgovaraju oni koji su im pomagali u tome.

Činjenica je da je došao novi direktor Regulatorne agencije za komunikacije, ali ako mu Vi ne pomognete, on neće moći razbiti ispletenu mrežu korupcije.

S poštovanjem,

Operatori sa područja Tuzlanskog kantona

ELKATEL d.o.o. Tuzla

ANTEL d.o.o. Tuzla

TXTV d.o.o. Tuzla

ELTA-MT d.o.o. Tuzla

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *