Naslovna Vijesti Društvo Nakon dvije godine bjeloglavi sup ponovo u Blagaju
Nakon dvije godine bjeloglavi sup ponovo u Blagaju

Nakon dvije godine bjeloglavi sup ponovo u Blagaju

0

Posljednji par bjeloglavih supova u Bosni i Hercegovini bili su ženka Lili i mužjak Jablan koji su obitavali u Eko centru Blagaj.

Ove ptice uginule su krajem 2018. od posljedica trovanja, da bi se nešto kasnije na teritoriji Bosne i Hercegovine pojavio novi predstavnik ove vrste.

Bjeloglavi sup je već dugo jedna od najugroženijih ptica u Evropi.

Nakon dvije godine u Blagaju ponovo stanuje bjeloglavi sup koji je iz kanjona Uvca, nakon 15 dana boravka u prirodi, potpuno iscrpljen pronađen na području Olova.

“Ekipa iz Srbije nas je zvala i rekli da imamo pticu na području BiH. Dobili smo poziv lokalnog veterinara iz Olova. Rekli su nam da su našli čudnu pticu, koja bi mogla biti bjeloglavi sup. Tražili smo fotografiju i uvidjeli da je to sup Luka. Spremila se ekipa i otišla do Olova”, rekao je
Adnan Đuliman iz Udruženja “Novi val” u Blagaju.

Ptica je u momentu dolaska u Blagaj bila u teškom stanju, pa je oporavak trajao punih 20 dana. Nakon uspješnog oporavka, uskoro će okončati boravak u kavezu i vratiti se u svoje prirodno stanište.

“Petog septembra u 12:15 sati sa lokaliteta Kurbaništa pticu puštamo. Na našoj Facebook stranici organizovat ćemo prenos uživo koji će se moći gledati i u Sarajevu – preko puta Vijećnice. Gledat će ga naravno i kolege u Srbiji u kanjonu Uvca. Oni su trebali biti sa nama i odraditi ovaj dio posla, međutim i oni puštaju neke ptice u tom dijelu”, ističe Đuliman.

Bjeloglavi sup jedna je od najvećih ptica koje lete. Riječ je i o vrsti koja spada među najugoženije na evropskom kontinentu. Za opstanak na području Hercegovine, aktivisti Novog vala napravili su hranilište na platou Podveležja. Animalni otpad na ovaj lokalitet dostavlja klaonica sa kojom je potpisan ugovor o saradnji.

“Hranilište je otvorenog tipa, dakle ne samo za ptice, već za sve vrste životinja, tako da se tu sve vrste životinja tu mogu hraniti”, rekao je aktivista Nedim Obad.

Peti septembar u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan zaštite lešinara, a Omladinski klub Novi val iz Blagaja istog dana obilježit će i 13 godina od početka projekta reintrodukcije bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu.

(BHRT)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *