Naslovna Vijesti Društvo Spahić: Magla će se dići kad počne 36. Međunarodni festival ‘Sarajevska zima’
Spahić: Magla će se dići kad počne 36. Međunarodni festival ‘Sarajevska zima’
0

Spahić: Magla će se dići kad počne 36. Međunarodni festival ‘Sarajevska zima’

0

Otvaranje 36. Međunarodnog festivala “Sarajevska zima” rastjerat će maglu iznad Sarajeva, istakao je na pres-konferenciji danas u Sarajevu direktor Festivala Ibrahim Spahić.

Pojasnio je da je ceremonija otvaranja Festivala podijeljena u tri čina, od kojih prvi počinje 7. februara u 11 sati u Bosanskom kulturnom centru gdje će 33 umjetnika iz cijelog svijeta predstaviti originalne radove i izvesti performanse.

– Zatim, olimpijski plamen, koji će stići sa Olimpije, te Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića, od 18 sati kreće iz Muzičke akademije kroz Sarajevo, a u 19 sati stići će na Trg Susan Sontag gdje će biti održan performans – naglasio je Spahić.

Naveo je da će u holu Narodnog pozorišta u 19 sati biti otvorena izložba skulptura Enesa Sivca, a u 20 sati također u Narodnom pozorištu slijedi koncert Sarajevske filharmonije i gostujućih muzičara posvećen 250. godišnjici rođenja Beethovena.

Spahić je dodao da će istog dana biti održana izložba radova Branka Popovića u galeriji “Roman Petrović” u 13 sati, koncert indijske muzike u Domu OSBiH u 15 sati, te izložba Tamare Sarajlić-Slavnić u 17 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Potcrtao je da je bogat program pripremljen za drugi čin ceremonije otvaranja koji će biti održan 8. februara, kao i za treći čin u nedjelju 9. februara.

– U sklopu uvertire za otvaranje ovogodišnjeg festivala, koji će biti održan pod motom “Time for you: Pic Up Art”, 24. januara u 20 sati u galeriji Collegium Artisticum bit će održana izložba radova Branka Bačanovića Bambija – rekao je Spahić.

Također, dodao je da će u sklopu uvertire 5. februara u 12 sati u Prvoj gimnaziji biti održan okrugli sto o “Posthistorijskom maršu”, a 6. februara u 18 sati u galeriji Novi Hram međunarodna izložba izložba radova 25 umjetnika.

Ovogodišnji Festival “Sarajevska zima” trajat će do 21. marta.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *