Naslovna Vijesti Društvo Dvije nove lokacije za prijem migranata trebaju voditi ka dugoročnim rješenjima
Dvije nove lokacije za prijem migranata trebaju voditi ka dugoročnim rješenjima
0

Dvije nove lokacije za prijem migranata trebaju voditi ka dugoročnim rješenjima

0

Evropska unija je informirana o odluci vlasti Bosne i Hercegovine da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona.

Ta odluka će smanjiti pritisak na vlastima Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su do sada migracijski priliv nosili na svojim plećima, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

EU će nastaviti sa angažmanom kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve. Značajna EU sredstva već su dostupna za osposobljavanje ovih novih lokacija, te se očekuje da će ovo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak.

Prioriteti finansijske podrške EU također uključuju i pružanje humanitarne pomoći, smeštaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje, usluge zaštite dece. Od 36 miliona eura pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, oko 94 posto je potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Usivak, Borići, Bira, Miral i Sedra). Preostalih šest posto iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama.

Očekujemo od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri nastave raditi na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i dugoročna riješenja, poručili su iz Delegacije Evropske unije u BiH.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *