Naslovna Vijesti Društvo Pljušte kritike i opomene iz Vijeća Evrope: Poziv vlastima BiH da konačno provedu preporuke
Pljušte kritike i opomene iz Vijeća Evrope: Poziv vlastima BiH da konačno provedu preporuke
0

Pljušte kritike i opomene iz Vijeća Evrope: Poziv vlastima BiH da konačno provedu preporuke

0

Bosna i Hercegovina je na jučerašnjem zasjedanju Kongresa Vijeća Evrope opet dobila negativne ocjene, a bh. vlasti kritike zbog neprovođenja preporuka ovog tijela.

Naime, jučer je usvojen Izvještaj o stanju lokalne i regionalne demokratije u Bosni i Hercegovini.

“Stalni neuspjeh države u reformi lokalne samouprave rezultirao je nedostatkom jasnoće u raspodjeli odgovornosti između različitih nivoa vlasti, nedovoljnim poštivanjem načela supsidijarnosti, nedostatkom savjetovanja lokalnih vlasti o svim pitanjima koji se direktno tiču ​​njih i nepostojanja izbora u Mostaru (od 2008.”, kaže se u izvještaju.

Prema mišljenju izvjestitelja, glavna prepreka postizanju opipljivih poboljšanja je sveprisutna, prodorna kontrola političkih stranaka podijeljenih po etničkim linijama, u kombinaciji sa sistemom patronaže, kaže se u ovom izvještaju.

Prema izvještaju, dva entiteta imaju vrlo različite sisteme lokalne uprave, ali se ipak suočavaju sa ozbiljnim zajedničkim izazovima, kao što su starenje stanovništva i povećana emigracija mladih, sve jača urbana i ruralna podjela, fragmentirana i skupa lokalna uprava i nedovoljna saradnja među raznim nivoima vlasti.

Na temelju posjeta u novembru 2018. i februaru 2019. izvjestioci su izrazili sumnju da se u skoroj budućnosti mogu očekivati ​​značajnije promjene zbog političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Kongres preporučuje da Vijeće ministara Vijeća Evrope pozove vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu neophodne korake u smjeru provođenja prethodnih preporuka, što bi lokalnim institucijama omogućilo da u potpunosti garantiraju efikasne usluge i daju veći doprinos razvoju država.

Inače, ovo je jedan u nizu opomena koje dobijamo iz Vijeća Evrope, a prevashodno zbog neprevođenja presuda Ustavnog suda BiH.

Tako i Grupa država protiv korupcije (GRECO), antikorupcijsko monitoring tijelo Vijeća Evrope, konstatno upozorava BiH da nije ispunila mnoštvo preporuka koje se tiču oblasti inkriminacije, odnosno krivičnog zakonodavstva te finansiranja političkih stranaka.

Kako nije imenovala Delegaciju u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, BiH već duže propušta priliku da utječe na važne odluke u Strazburu. Članstvo u ovoj instituciji, ipak, nije upitno.

(Klix.ba)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *